Cui ii pasa de alegatori? Cine se teme sau evita dezbaterile?



Promo-LEX a lansat campania de educatie electorala „Voteaza constient - Voteaza liber!". Campania urmeaza sa contribuie la crearea conditiilor pentru o comunicare efectiva intre cetateni si candidatii la functia de deputat in Parlament. Activitatile se vor desfasura in perioada 17 - 26 iulie 2009, in ajunul alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova.

În cadrul campaniei vor fi desfasurate dezbateri publice electorale in 11 localitati din Republica Moldova. Acestea vor avea loc la Straseni, Dubasari, Anenii noi, Ialoveni, Basarabeasca, Glodeni, Riscani, Falesti, Drochia, Singerei, Cimislia. La dezbateri alegatorii prezenti vor avea posibilitatea sa comunice cu concurentii electorali, sa afle din prima sursa raspunsurile la intrebari si sa se informeze pentru a vota constient in ziua alegerilor. Dezbaterile vor fi moderate de experti-facilitatori independenti.

Astazi, 17 iulie 2009, va avea loc prima dezbatere electorala publica in or. Basarabeasca (Casa de Cultura), miine urmeaza s. Navirnet (r-nul Falesti), or. Anenii Noi; duminica s. Cuhnesti (r-nul Glodeni), or. Drochia si or. Ialoveni.

Urmatoarele dezbateri vor avea loc la data de 22 iulie in s. Pirjota (r-nul Riscani), 23 iulie or. Singerei; 24 iulie or. Straseni; 25 iulie s. Cocieri (r-nul Dubasari) si or. Cimislia.

În cadrul activitatilor noastre de organizare a acestor evenimente am constatat ca marea majoritate a concurentilor electorali nu sunt organizati, receptivi si operativi. De regula, reprezentantii staff-ului central nu coordoneaza eficient cu organizatiile teritoriale sau chiar refuza sa comunice detalii si contacte despre echipele lor din teritoriu. Acest fapt genereaza lipsa de comunicare, confuzie si chiar iresponsabilitate.

În acest sens, organizatorii dezbaterilor publice isi exprima nedumerirea privind lipsa interesului manifestat de catre concurentii electorali fata de dezbaterile publice organizate de societatea civila din Moldova.

Participarea la astfel de evenimente este foarte importanta atat pentru concurentii electorali, care pot beneficia de serviciile unor moderatori independenti si competenti cat si pentru alegatorii care si-au manifestat dorinta de a participa la dezbaterile publice.

Asociatia Promo-LEX face apel catre toti concurentii electorali sa dea dovada de respect fata de alegatori, delegand la evenimentele respective reprezentanti concurentilor electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009.

Ne asumam dreptul si in continuare sa informam opinia publica despre atitudinea concurentilor electorali fata de alegatori. 

 

Asociatia "Promo-LEX"