Calitatea si acuratetea listelor electorale vor fi evaluate de APCJM



Calitatea si acuratetea listelor electorale vor fi evaluate de Asociatia pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova

Calitatea listelor electorale la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 au generat contestatii in organele electorale si cele judecatoresti. Comisia Electorala Centrala (CEC) a solicitat autoritatilor  publice locale (APL) sa dea dovada de responsabilitate si sa pregateasca cu maxima responsabilitate listele electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. În prezent verificarea listelor  nu este vizibila in republica si exista riscul prezentarii pentru ziua votarii a unor liste necalitative.

Observatorii nationali si internationali au semnalat in nenumarate randuri ca Listele de alegatori nu sunt  perfectate in modul corespunzator, ceea ce a condus la includerea unui numar impunator de alegatori pe liste suplimentare.

Asociatia pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova (APCJM) anunta lansarea in parteneriat cu Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) a Programului de evaluare a calitatii si acuratetei intocmirii listelor electorale de baza la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009.

APCJM a recrutat si instruit in cadrul Programului de evaluare a listelor 237 de observatori care vor evalua listele electorale in  200 de sectii de votare din R.Moldova. Sectiile de votare selectate reprezinta o lista a sectiilor de votare considerate problematice la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. De ex. la o sectia de votare au participat 100% de alegatori sau 95% din alegatori au votat pentru un concurrent electoral. La alegerile din 5 aprilie asemenea sectii a depasit numarul de 600.

Asociatia pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova (APCJM) este o organizatie nationala, neguvernamentala, umanitara si apolitica  si non-profit ce promoveaza valorile democratice, statul de drept si parteneriatul.

 

Pentru informatii suplimentare contactati: Tel: +373 22/ 731920, Fax: +373 22/ 731920

E-mail: office@legalclinics.md