Lansarea Pachetului Educațional pentru educația rutieră



IMG 2816

La data de 14 decembrie 2018, în incinta Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare” din capitală, a avut loc evenimentul de lansare a Pachetului Educațional cu privire la educația rutieră. Astfel, profesorii de la liceele „Ștefan cel Mare” și „Alexandru Ioan Cuza” au fost, în premieră, instruiți să utilizeze Pachetul în vederea predării materialului prezentat, copiilor. Pachetul educațional pentru siguranța rutieră a fost elaborat de Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil din Marea Britanie (EASST) și tradus și adaptat de AO ”Automobil Club din Moldova” și Fundația ProtectMD. Acest material este conceput ca suport didactic pentru predarea siguranței rutiere în cadrul diferitor activități educaționale formale și neformale pentru învățământul preșcolar și școlar. În urma mai multor procese instituționale, introducerea Pachetului a fost aprobată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, drept suport didactic pentru profesori în cadrul disciplinei Dezvoltare personală.

În contextul prezentării corecte a materialului menționat, Automobil Club din Moldova și Fundația „ProtectMD” vor organiza seminare informative de antrenare a profesorilor (Training of Trainers) în peste 50 de localități din țară, începând cu luna ianuarie 2019.

Pachetul dat oferă resurse necesare copiilor și tinerilor să însușească, într-un mod corespunzător vârstei, metodele de bază de prevenire a accidentelor rutiere. Principiile cheie care stau la baza tuturor activităților din pachet sunt:

  • Conștientizarea traficului rutier și a pericolelor acestuia;
  • Comportamentul corespunzător în apropierea străzilor și drumurilor;
  • Efectuarea alegerilor sigure pentru siguranța personală și a altor persoane.

Acesta conține activități stimulative pentru angajarea atenției copiilor și tinerilor într-o asimilare fără efort a mesajelor și comportamentelor de siguranță rutieră.

Pachetul este divizat în trei secțiuni:

  • Copiii cu vârsta de până la 6 ani;
  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani;
  • Adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani.

Lansarea Pachetului educațional în Republica Moldova a fost finanțată de către Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău. Partenerii internaționali care au contribuit la elaborarea Pachetului sunt: Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil (EASST), FIA Foundation, Departamentul Marii Britanii pentru Transport – Campania THINK, YOURS (Organizația Tinerilor pentru Siguranța Rutieră), Organizația de Caritate pentru siguranța rutieră BRAKE. Automobil Club din Moldova aduce sincere mulțumiri Ambasadorului Siguranței Rutiere în RM dl Andrian Candu, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM și Inspectoratului Național de Patrulare pentru suportul oferit la implementarea Pachetului în procesul didactic.

 

IMG 5444 копия