Accesul la informatiile oficiale este in continua descrestere, concluzioneaza expertii



În trimestrul doi si primele doua saptamini ale lunii iulie 2009 in Republica Moldova s-au inregistrat numeroase incalcari ale legislatiei privind accesul la informatiile oficiale, situatie generata in mare parte si de specificul perioadei postelectorale, marcate printr-un sir de situatii dramatice, de asemenea, si in rezultatul derularii alegerilor anticipate. Mai multor jurnalisti li s-a ingradit accesul la evenimente, au avut loc cazuri de hartuire si intimidare, de discriminare a ziaristilor si structurilor mass-media, dupa principiul loialitatii politice, fapte care, din pacate, nu sint sanctionate conform legii.

În opinia Grupului de experti, creat de Centrul "Acces-info", majoritatea autoritatilor si institutiilor publice intirzie cu raspunsurile la cererile cetatenilor, ziaristilor si organizatiilor nonguvernamentale, mai ales cind e vorba de transparenta achizitiilor publice, de cazurile de coruptie, de masurile privind lichidarea neajunsurilor, depistate de organele de control. Un sir de demnitari si functionari ignora fatis legislatia, adeseori sint secretizate neintemeiat pina si informatii elementare, au avut loc cazuri de brutalitate fata de solicitantii de informatii care au cerut accesul la dosarele privind achizitiile publice. Continua sa intimpine dificultati la acumularea datelor jurnalistii de investigatie. Persista nivelul scazut al culturii informationale, taraganarea aplicarii eficiente a tehnologiilor moderne in structurile statale.

În scopul redresarii situatiei, se cere crearea unui mecanism viabil de informare, consultare si participare publica. Noul Legislativ urmeaza sa modifice si sa completeze un sir de acte normative care nu sint in concordanta cu Legea privind accesul la informatie, sa examineze si sa adopte un set de proiecte de legi in domeniul libertatii de exprimare, elaborate de societatea civila. Sint necesare masuri complexe, la nivel statal, de informare activa a publicului, pentru reflectarea impartiala si obiectiva a evenimentelor, sensibilizarea opiniei publice, stabilirea unui dialog civic constructiv, evitarea discursului de ura.

La o scara de la 0 la 5 puncte, Grupul de experti, format din reprezentanti ai mass-media si organizatiilor nonguvernamentale, care a elaborat Raportul trimestrial, estimeaza nivelul accesului la informatie in perioada aprilie - iunie 2009 cu 2 puncte. În trimestrul unu al anului curent acest scor a constituit 2,2 puncte, in trimestrul patru al anului 2008 - 2,4 puncte, in trimestrul trei - 2,36, in trimestrul doi - 2,12, in trimestrul unu - 2,09 puncte. Astfel, pe parcursul anului trecut si anului curent, a fost inregistrat cel mai mic indice.

Raportul de evaluare a accesului la informatiile oficiale este realizat cu suportul Fundatiei "Soros-Moldova".

Pentru informatii suplimentare, va rugam, contactati Centrul "Acces-info" la tel.: (37322) 28-13-94, 73-79-74; telefon mobil: 069167820; e-mail: accesinfo1@yahoo.com

Raport trimestrial (6) privind evaluarea accesului la informatiile oficiale in Republica Moldova Raport trimestrial (6) privind evaluarea accesului la informatiile oficiale in Republica Moldova 1.06 Mb

             

 

Centrul "Acces-info"

str. V. Alecsandri 13, of. 26, Chisinau,  MD-2009

Tel./fax: (373-22) 28.13.94; Mobil.: 0691.678.20

pagina-web: http://www.acces-info.org.md

e-mail: accesinfo1@yahoo.com