ONG-urile cer concurentilor electorali sa garanteze constient protectie sociala fiecarui cetatean



Platformele electorale pentru alegerile parlamentare din 29 iulie sunt criticate de ONG-uri, cel putin pe segment social. În jur de 20 de lideri activi in domeniu si-au pus semnatura sub un apel comun, care indeamna concurentii electorali sa garanteze constient protectie sociala fiecarui cetatean.

Semnatarii subliniaza ca pornesc de la premisa ca fiecare partid care ajunge la guvernare trebuie sa depuna toate eforturile ca R. Moldova sa fie un stat democratic, in care toate persoanele sa se bucure de o viata de calitate, sa aiba oportunitati egale, si sa beneficieze de acces egal la educatie calitativa, iar drepturile omului, incluzand cele sociale, sa fie promovate si protejate de catre stat.

 

 


În acest context, ONG-urile solicita partidelor politice sa ofere continuitate programelor sociale carora li s-a dat startul in timpul legislativelor precedente, sa pastreze "memoria" institutionala si sa dezvolte parteneriate cu societatea civila.

Nestiinta sau rea-vointa?

Liderii activi in domeniul drepturilor omului critica politicienii pentru faptul ca cetateanul nu se regaseste in programele electorale.

„Nu e suficient sa spui ca oamenilor ca vor trai mai bine, trebuie sa arati cum si cu cine vei realiza promisiunea aceasta", spune Antonita Fonari, directorul executiv al centrului de resurse „Tineri si Liberi" si secretar general al Consiliului National al ONG-urilor din R. Moldova.

„Am remarcat ca platformele electorale sunt concepute in majoritate prin promisiuni prea detaliate sau prea generale, in incercarea de a acoperi un electorat cat mai larg. Am recomandat concurentilor electorali sa porneasca de la angajamente la nivel international, trecand la legi si acte normative de nivel national", spune aceasta.

Viorel Soltan, directorul Centrului de Politici si Analize in Sanatate, crede ca domeniul social este omis din programele electorale din nestiinta. „Poate considera ca este un domeniu nu chiar atat de important care ar atrage voturi", spune acesta. „Noi incercam sa-i convingem ca situatia este inversa", a mentionat Soltan, care afirma ca domeniul social ar trebui sa fie o prioritate.

„Din perspectiva importantei as pune drepturile omului in capul programului de guvernare, apoi aspectele economice. Actualmente, toate promisiunile tin de domeniul economic si politic: salarii, integrare in UE, dar niciun partid nu a spus ca vom face un sistem pentru grupurile dezavantajate ale populatiei. Ne vom integra in UE atunci cand vom respecta cerintele europene la capitolul sistemului de sanatate, pana nu vom integra in societate persoanele cu handicap, pana nu se va dezvolta privatizarea sistemului de sanatate", a trecut in revista Viorel Soltan.

„As vrea, de exemplu, ca partidele sa stipuleze foarte clar atuul lor in domeniul unor maladii care in prezent afecteaza grav societatea noastra", a spus Viorel Soltan. „Este necesar ca oamenii sa nu voteze in functie de numele candidatului, dar sa analizeze clar platformele electorale", a accentuat acesta.

Expertizele devin indispensabile

ONG-urile isi vad rolul in a avea grija de comportamentul celor care fac legile. Electoratul moldovean se prinde la chestii de reclama si este foarte credul. Cetatenii nu monitorizeaza dupa alegeri daca obiectivele sociale enuntate in electorala au fost atinse sau ba. Pe acesta mizeaza politicienii, care se asteapta mai putin ca cineva sa le studieze platforma electorala. ONG sunt cele care trebuie sa aminteasca oamenilor politici despre promisiunile lor si sa le intinda o mana de ajutor pentru a avea realizari concrete la sfarsit de mandat, spune Antonita Fonari.

Ea remarca, totusi, ca in ultimele alegeri s-a vazut ca cetatenii vor garantii ale promisiunilor, vor oameni cu imagine curata si care au capacitatea de a face diferenta intre legi si acte normative.

Comportamentul social al politicienilor este format de creatori de imagine si consultanti in politici sociale. Se vede ca politicienii moldoveni inca nu angajeaza profesionisti cu pregatirea respectiva, a opinat Antonita Fonari. Aceasta, dar si alti lideri de ONG, recomanda parlamentarilor moldoveni sa beneficieze de asistenti, asa cum o fac, spre exemplu, legislatorii europeni, care expertizeaza actele legislative destinate domeniului social si prezinta unele sugestii.

„Important este sa avem un Parlament in care oamenii chiar studiaza ce urmeaza a fi pus in discutie si sa nu functioneaza doar ca o masina de vot", a adaugat Antonita Fonari.

ONG-urile isi anunta oferta

Societatea civila isi doreste o colaborare mai eficienta cu autoritatile publice, pentru a oferi servicii mai calitative populatiei. Conditia cea mai importanta este ca parteneriatul sa aiba o baza legala.

„Dialogul nostru nu este lipsa, dar nu exista acte legislative care sa faca parteneriatul de lunga durata, pentru ca acum este unul sporadic", spune Nicolae Ciocan, director Keystone Human Services International Moldova Association.

„Moldova a rezistat ca stat datorita remitentilor de la cetatenii care lucreaza la negru peste hotare, dar si gratie serviciilor sociale prestate de ONG, a remarcat la acest subiect Antonita Fonari. „Sa luam doar doua probleme sociale: SIDA si tuberculoza, sunt infectii la care statul nu ar fi facut fata, daca nu existau ONG-uri care sa intervina la nivel primar, sa presteze servicii specializate si generale. Fondul Global pentru SIDA, TB si Malarie a acordat zeci de milioane de dolari Moldovei numai pentru ca a existat un parteneriat intre institutiile statului si ONG-uri. Datorita acestui fapt nu au fost infectati cu HIV si tuberculoza sute, poate chiar mii de oameni, si sunt tinute sub control maladiile respective. Este vorba de salvarea vietilor omenesti, de calitatea vietii in tara, de diversificarea serviciilor", sustine Antonita Fonari.

„Eu si colegii mei din Consiliul National al ONG-urilor din Moldova avem mari ambitii ca dupa alegeri sa implementam, in parteneriat cu Guvernul, Strategia pentru dezvoltarea societatii civile 2009 - 2011", si-a exprimat speranta Antonita Fonari, care pledeaza pentru ca realizarile sa fie pastrate si atunci cand se schimba partidele de guvernamant.

Momentul adevarului

Semnatarii apelului sugereaza includerea in platformele electorale a unor angajamente care sa imbunatateasca viata populatiei. ONG-urile insista asupra implementarii Conventiei ONU privind drepturile copiilor si astfel protejarea acestora de violenta, saracie, munca fortata. O reforma necesara este si garantarea dreptului la familie, prin adoptie si plasament familial, stabilind reglementari si proceduri, roluri si responsabilitati, inclusiv rolul asistentului social in procedura pre-/post-adoptie, asigurand consilierea si monitorizarea psihologica in toate fazele procedurii de adoptie. În lista angajamentelor sugerate este si includerea disciplinelor „Deprinderi de viata" si „Educatia civica" in programul scolar obligatoriu.

Tinerii au nevoie de imbunatatirea politicilor sociale de angajare a lor in campul muncii, marirea numarului de locuri cu finantare de la bugetul de stat in cadrul institutiilor de invatamant si sustinerea de catre stat pentru dezvoltarea unor afaceri proprii.

În cazul persoanelor in etate si cu dizabilitati, se impune facilitarea procedurii de acreditare si licentiere pentru ONG-urile prestatoare de servicii sociale si medicale.

Politicienii nu au explorat pana acum ocazia sa-si arate interesul pentru promovarea imaginii de oameni deschisi, spune Antonita Fonari. „A reactionat un singur partid, care ne-a trimis o scrisoare prin care confirma ca au primit contributiile, le apreciaza, subliniaza ce au facut membrii lor in domeniul respectiv pana la electorala si arata care din contributiile noastre urmeaza sa fie incluse in platforma electorala a partidului", a mentionat aceasta. „Asteptam sa vedem cum vor arata noile platforme electorale, apoi vom informa mass media si implicit cetatenii ce partid si cum a luat in seama parerea celor care lucreaza pentru a acoperi sute de gauri ale statului, in special „gauri" sociale", a mai spus pus secretarul general al Consiliului national al ONG-urilor.

„Este un lucru pe care trebuie sa-l inteleaga autoritatile si politicienii: Nu te poti integra intr-o comunitate, nu poti merge inainte doar cu declaratii si programe insiruite pe hartie, fara a le oferi cetatenilor un nivel de trai decent", a subliniat Nicolae Ciocan, director Keystone Human Services International Moldova Association. 

 

Info-Prim Neo