Radiodifuzori cu mare acoperire teritoriala devin tot mai partizani, observatori media



"Dupa primele doua saptamani de campanie nu se observa nicio imbunatatire, mass-media devin tot mai active, numarul de stiri cu caracter electoral este tot mai mare si, respectiv, acestea devin tot mai tendentioase, tot mai partinitoare", a declarat directorul interimar al Centrului Independent de Jurnalism (CIJ) , Nadine Gogu, miercuri, 8 iulie, la o conferinta de presa gazduita de Info-Prim Neo.   "Creste si numarul stirilor cu caracter partizan, iar in unele cazuri e vorba de sustinere deschisa a anumitor partide", a adaugat ea cu referire la radiodifuzori cu mare acoperire teritoriala. Posturile de radio si televiziune cu acoperire nationala au continuat sa admita abateri grave de la principiile etice, se spune intr-un comunicat emis de CIJ. O echipa de observatori monitorizeaza activitatea Moldova 1, Radio Moldova, NIT, Prime TV si EU TV, si a efectuat cel de-al doilea raport pentru perioada 29 iunie - 5 iulie .

„În unele cazuri posturile mentionate au incalcat prevederile Codului audiovizualului si ale Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale, aprobat de Comisia Electorala Centrala", releva raportul de monitorizare, efectuat in cadrul Coalitiei Civice pentru alegeri libere si corecte - Coalitia 2009.

Expert in cadrul proiectului, Petru Macovei, directorul executiv al Asociatiei Presei Independente, a spus ca „posturile publice Moldova 1 si Radio Moldova continua sa aplice selectiv principiile reflectarii echitabile, echilibrate si impartiale a alegerilor parlamentare. Majoritatea stirilor despre campania electorala prezinta doar perspectiva guvernarii si a PCRM-ului". Macovei mai spune ca „Principiul pluralismului de surse este respectat doar in cazul PCRM si ignorat totalmente in cazul partidelor de opozitie".

Referindu-se la Prime TV, care a anuntat ca nu se va implica in reflectarea campanie i electorale, Petru Macovei a spus ca, de fapt, aceasta statie „promoveaza imaginea PCRM, inclusiv prin stiri care fac agitatie electorala directa".

„Postul privat NIT sustine deschis PCRM nu numai prin spatiul oferit materialelor despre acest concurent electoral, ci si prin modul de selectare si prezentare a stirilor", a spus Nadine Gogu. „Postul promoveaza mesajul de ura si limbajul jurnalistic agresiv in scopul discreditarii partidelor liberale", a spus observatorul.

„Postul privat EU TV favorizeaza PPCD si PCRM atat prin stiri de la evenimente electorale, cat si prin stiri de imagine cu prezenta lui Vladimir Voronin si Iurie Rosca. Postul are carente la capitolul impartialitate si echilibrul surselor, in special in stirile care vizeaza activitatea primariei Chisinau, si implicit a primarului Dorin Chirtoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal", a declarat Gogu.

Acoperirea teritoriala a fost crit eriul-cheie dupa care au fost selectati radiodifuzorii monitorizati de CIJ.

Info-Prim Neo