LADOM prezinta constatarile de monitorizare a perioadei electorale



Partidele politice sunt puse intr-o situatie dificila privind participarea in alegerile parlamentare anticipate. Pe de o parte, unele din partide nu dispun de mijloacele financiare necesare, iar pe de alta parte pe majoritatea partidelor mici le paste pericolul de a fi dizolvate, pe motiv ca nu participa la alegeri sau ca au obtinut prea putine voturi. Acestea sunt nevoite sa-si regrupeze fortele si sa caute solutii, inregistrindu-se in acest sens migratii politice si semne de posibile fuzionari.

Mass-media continua sa aiba probleme la compartimentul diversitatea de opinii si a trezit mai multe reactii negative din partea organizatiilor neguvernamentale care au monitorizat comportamentul postelectoral al unor institutii media. Totusi, dezbaterile electorale in institutiile audiovizualului dupa adoptarea regulamentului respectiv de catre CEC, pare sa capete o configuratie corecta, insa acesta nu stimuleaza pornirea dezbaterilor electorale din momentul inregistrarii fiecarui concurent electoral.

CEC a aprobat planul calendaristic de masuri pentru asigurarea organizarii si administrarii eficiente a alegerilor. Instruirea membrilor organelor electorale este una din sarcinile CEC, monitorizata de societatea civila cu deosebit interes.

Desi CEC a solicitat autoritatilor locale sa pregateasca calitativ listele electorale si sa le verifice de la casa la casa, acest lucru nu este vizibil in teritoriu. Astfel, riscul pregatirii necalitative a listelor electorale inca persista.

LADOM solicita ca: Autoritatile publice sa nu foloseasca si sa nu permita folosirea resurselor administrative in favoarea concurentilor electorali; MAI sa reactioneze la sesizarea concurentilor electorali si a organelor electorale pentru a preveni si curma orice incalcare a legislatiei electorale, care ar putea submina corectitudinea procesului electoral; CEC in colaborare cu partidele politice sa intreprinda masuri pentru selectarea si instruirea membrilor Birourilor electorale, care sau dovedit a fi cea mai slaba veriga in sistemul organelor electorale din perioada electorala precedenta; CEC in colaborare cu APL sa asigure pregatirea corecta si integra a listelor electorale, afisarea lor publica in termenii stabiliti de lege si asigurarea accesului la aceste liste, inclusiv prin institutionalizarea unui mecanism de control, care ar oferi posibilitatea concurentilor electorali si observatorilor sa verifice si dupa ziua votarii identitatea persoanelor care si-au exercitat dreptul de vot; Partidele politice sa se abtina de la invinuiri, radicalism si agresiune, care poate diviza societate in buni si rai ai nosti si dusmani etc. Încalcarile depistate sa fie facute publice pentru a fi verificate de organele electorale si de societatea civila; Institutiile mass-media sa dea dovada de corectitudine si independenta, sa asigure pluralismul si diversitatea de opinii; CCA si CEC sa se prevaleze de atributiile de care dispun si sa reactioneze prompt pentru a curma toate cazurile de partinire politica a mass-media tinindu-se cont de experienta negativa din perioada electorala precedenta.

Activitatile de observare a alegerilor parlamentare de catre observatorii nationali are o semnificatie deosebita pentru asigurarea integritatii procesului electoral si exercitarea drepturilor cetatenilor de a participa la actul de guvernare a tarii lor. LADOM este o organizatie neguvernamentala, neafiliata politic, ce desfasoara la nivel national activitati de observare a alegerilor incepand cu anul 1996.

Procesul de monitorizare este desfasurat in conformitate cu prevederile Codului Electoral al Republicii Moldova, Codului LADOM de Conduita a Observatorilor si in conformitate cu standardele internationale in domeniul observarii nationale a alegerilor.

Concluziile si recomandarile din raport sunt formulate cu buna credinta si prezentate in spiritul unei cooperari profesionale cu toate partile interesate in edificarea unui proces electoral transparent si corect in Moldova.
Pentru informatii suplimentare contactati: Rima Placinta-Condratchi, e-mail: rplacinta@alegeliber.md, sau la nr. de tel: (+373-22) 280512/ 280561.