Fotojurnalismul, un curs al norocoșilor și curioșilor



collageFotografia este unul dintre ingredientele-cheie ale jurnalismului și, în pofida tehnologizării și a apariției unor noi și noi instrumente media, continuă să fie utilizată în presă. Deseori, imaginea este cea care captează mai întâi atenția, apoi vine textul. Cum să „condimentăm” un subiect cu fotografii de calitate care să incite la lectură? Cum să ne înarmăm cu răbdare și curiozitate pentru a imortaliza cele mai memorabile momente? Sunt întrebări la care studenții ȘSAJ au încercat să găsească răspunsuri în cadrul cursului de Fotojurnalism.

Au făcut-o împreună cu reputatul fotograf Nicolae Pojoga care, timp de cinci zile de curs, i-a invitat într-o adevărată călătorie în lumea fotografiei. Tinerii au fost inițiați în tot ceea ce înseamnă funcționarea unui aparat foto digital: de la caracteristici tehnice de bază până la modalități de captare a imaginilor, de la folosirea luminii la editarea pozelor și pregătirea acestora pentru a fi publicate.

O atenție deosebită a fost acordată Photoshop-ului, cel mai cunoscut program de editare a imaginilor, folosit de către graficienii și designerii din întreaga lume. Și pentru că vorbim de fotografia de presă, s-a insistat pe legende și pe modul în care sunt scrise acestea, astfel încât să fie cât mai exacte și informative. Căci, spune instructorul, „nu este suficient să cunoști cum se face o fotografie reușită din punct de vedere tehnic și estetic, trebuie și să înțelegi evenimentul pe care îl consemnează: cine sunt participanții, de ce aceste persoane sunt implicate în acțiunea respectivă și de ce evenimentul este important pentru public”.

Un alt subiect dezbătut în timpul lecțiilor a fost etica fotojurnalistică. Studenții au aflat despre efectul manipulării prin imagine și cum, prin fotografie, poate fi dezinformat cititorul; au identificat categoriile de persoane care nu trebuie să apară niciodată în imagini și au discutat, prin exemple concrete, despre principii ca: respectarea vieții private, difuzarea imaginilor șocante, violente sau morbide.

Cursul a inclus și o zi de activitate în teren. Dis-de-dimineață, tinerii jurnaliști au mers în comuna Ciorescu unde, din postura de fotojurnaliști, au realizat câte un proiect foto. Rezultatul acestei zile a fost prezentat și evaluat la finalul cursului.

Studenții au rămas impresionați de cele învățate, mai ales că, pentru unii dintre ei, cursul de Fotojurnalism a fost unul dintre motivele care i-a adus la ȘSAJ. În opinia lor, Fotojurnalismul este un curs pentru cei curioși și norocoși, fiindcă îți schimbă viziunea atât asuprea meseriei de fotoreporter, cât și asupra lumii. „A fost un curs peste așteptările mele. Nu credeam că, într-un timp atât de scurt, este posibil să afli atâta informație”, a mărturisit Lucia Dăscălescu. Iar Maria Tanasiev a rămas încântată de activitățile practice în teren. A fost o plăcere să vezi cum lucrează un profesionist și cât de ușor reușește să intre în contact cu oameni necunoscuți și să afle de la ei informațiile necesare”, a spus studenta.

În continuare urmează alte două cursuri la fel de interesante: Știrea și Interviul.