Toamna la ȘSAJ a început cu „Povești moderne” depănate de Georgiana Ilie



41801872În prima săptămână de studii, ȘSAJ a fost gazda unui master-class de excepție, susținut de Georgiana Ilie, redactoră-șefă la Școala9, Senior Editor la „Decât o Revistă” (DoR) și profesoară de jurnalism narativ din București. Ea s-a aflat la Chișinău trei zile, pentru un modul special al cursului Introducere în jurnalism.

Organizat de ȘSAJ pentru comunitatea jurnalistică, master-class-ul a fost un eveniment inedit, care a adunat grămăjoară actuali și foști studenți ai Școlii, jurnaliști debutanți și experimentați, reprezentanți ai diferitelor instituții media din țară.

Preț de câteva ore, Georgiana Ilie le-a povestit participanților cum poți transforma orice fapt într-o poveste care să fie citită de zeci de mii de oameni și cum poți relata povestea viitorului fără a exploata temerile cititorilor. A împărtășit cu ei și din experiența DoR-ului, și din cea a proiectului editorial Școala9, explicând cum, în secolul vitezei și al tehnologiilor ultrasofisticate, o revistă poate supraviețui și poate obține finanțare, chiar și atunci când articolele se pregătesc săptămâni și luni în șir... „Epicentrul” discuțiilor a fost istoria scrierii articolului „Orașul vulnerabil”, un material amplu și detaliat despre următorul cutremur devastator, care va pune Bucureștiul „la pământ”. Dintr-un subiect la care nimeni nu se gândea serios, în afară de seismologi, autoarea a făcut o poveste citită de peste 100.000 de oameni.

Scopul master-class-ului a fost de a reuni împreună diverse generații de jurnaliști, absolvenți ai ȘSAJ, dar și oameni interesați de arta storrytelling-ului, de a-i învăța lucruri noi despre felul în care se creează poveștile moderne în media. Întâlnirea a fost, de asemenea, un prilej de a descoperi noi talente în arta storytelling-ului.