ONG-urile considera ca audiovizualul public este in pericol din cauza cenzurii si controlului



Mai multe ONG-uri din Moldova considera ca audiovizulul public din Moldova este in pericol din cauza cenzurii si controlului public. Dupa cum transmite INFOTAG, Asociatia Presei Electronice din Moldova, Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, IDIS Viitorul, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Centrul "Acces-info", Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova, Coalitia 2009, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Asociatia Promo-LEX si Business Consulting Institute au lansat o declaratie in care atentioneaza ca posturile publice din Moldova sint folosite in scopuri de propaganda xenofoba si antidemocratica.

"Ne exprimam profunda ingrijorare cu privire la rolul pe care audiovizualul public il joaca in acest moment de criza politica in Moldova, plasindu-se pe deplin in serviciul singurului partid aflat la guvernare. Institutia publica "Teleradio-Moldova" continua sa produca zilnic stiri si emisiuni supuse cenzurii, care corespund preferintelor politice ale conducerii", se arata in declaratie.

Acolo se mentioneaza ca la aceleasi posturi publice partidele de opozitie, nu numai ca nu au acces, dar au fost si tinta unor intense campanii de discreditare, negare si prejudiciere a imaginii lor.

Semnatarii declaratiei chema autoritatile Moldovei sa abandoneze public actualele practici de interferenta si control in activitatea mass-media, ingerinte care contravin atit legislatiei nationale, cit si celei europene.; invita Consiliul Coordonator al Audiovizualului sa supravegheze cu mai multa rigurozitate si profesionalism activitatea radiodifuzorilor publici si privati si sa asigure respectarea prevederilor Codului audiovizualului de catre acestia.

De asemenea, ei cheama administratia companiei "Teleradio-Moldova" sa asigure integral respectarea principiilor pluralismului de opinii, eliminind impedimentele existente in activitatea jurnalistilor, astfel incit acestia sa-si poata manifesta liber spiritul critic in raport cu autoritatile;

 

INFOTAG