Tot mai multi copii sint victime ale abuzurilor sexuale si violentei in familie €“ studiu



34_579319_img2.jpgÎn ianuarie-mai 2009 numarul copiilor victime ale abuzurilor sexuale si violentei in familie a crescut cu circa 30 de persoane comparativ cu perioada similara a anului trecut. Aceste date se contin in studiul comparativ efectuat de Centrul National de Prevenire a Abuzului fata de Copii „Amicul" (CNPAC).

Dupa cum transmite INFOTAG, joi, in cadrul unei conferinte de prezentare a studiului, Daniela Popescu, presedintele CNPAC, a spus ca numarul cazurilor inregistrate a crescut din cauza ca si populatia a devenit mai receptiva si denunta la politie cazurile de maltratare a copiilor.

„În cadrul unui sondaj de opinie, circa 25% din copii recunosc ca sint batuti de proprii parinti daca nu-i asculta si doar 7% din parinti au spus ca isi palmuiesc copii, iar circa 5% ii bat cu diverse obiecte cind gresesc. Copiii care sint batuti acasa sint mai vulnerabili de a deveni victime ale abuzului sexual si sint mai putin adaptati la scoala, unde sint supusi riscului de a fi batuti chiar si de profesori", a precizat Popescu.

Potrivit ei, 6 din 10 parinti considera ca profesorii si politistii ajuta la divulgarea si solutionarea cazurilor de abuz ale copiilor.

Maria Popovici, sefa sectiei minori si moravuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a spus ca cazurile de abuz asupra copiilor nu numai ca s-au intensificat, dar au devenit si socante.

„Cel mai des sint supusi violentei fizice si sexuale copiii din familiile social vulnerabile si micutii lasati fara supravegherea parintilor. Numai in primele cinci luni ale acestui an MAI a inregistrat 192 cazuri penale de abuz asupra copiilor, 45 dintre care au fost abuzati sexual, iar 4 copii au decedat in urma batailor violente, doua dintre aceste cazuri au fost savirsite in familie", a precizat Popovici.

Reprezentantul MAI declarat ca aceste cazuri de violenta ce au loc in familie sint foarte greu de depistat, deoarece copiii sint mici si nu pricep ce se intimpla. Ea a spus ca societatea civila, profesorii si vecinii trebuie sa fie mai receptivi si sa declare la politie despre cazurile care le cunosc.

Datele studiului arata ca 73% dintre persoanele cu virste cuprinse intre 18-20 ani considera ca pedeapsa corporala nu poate fi folosita nicicind si doar un numar mic din populatie considera ca o palma la timp ajuta la educarea mai rapida a copiilor.

Studiul a fost realizat de catre CBS-AXA la solicitarea CNPAC in cadrul proiectului „Copilarie fara violenta" cu scopul de a combate violenta sexuala si abuzul asupra copiilor.

INFOTAG precizeaza: Copii care sint abuzati si maltratati de catre adulti pot apela la adresa CNPAC sau pot scrie un mesaj cu datele de contact la adresa electronica ajutauncopil@cnpac.org.md.

INFOTAG