Academia IntegrACT – un mod alternativ de incluziune pentru tineri



În luna august, anul curent Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) a dat start celei de-a II-a ediții a Academiei IntegrACT. Academia IntegrACT este o platformă inovativă de instruire și orientare pentru tineri creată în cadrul proiectului IntegrACT PLUS. Pe parcursul lunilor august-octombrie vor fi instruiți circa 130 tineri, viitori agenți ai schimbării. În cadrul academiei IntegrACT tinerii vor studia și vor practica diverse subiecte menite să crească nivelul de activism civic în rîndul tinerilor din comunitățile proiectului.

Acțiunea cu efect de integrare prin acțiune al proiectului se realizează prin mobilizarea, motivarea și implicarea tinerilor în jurul unor probleme locale de interes sporit pentru tineri. În cadrul acestui proiect grupul țintă reprezintă 5 grupuri etnice din 12 localități rurale ce cuprind 6 raioane ale Republicii Moldova.

Elementul de noutate în cadrul ediției II IntegrACT este componenta de mentorat ce presupune faptul că absolvenții ediției I IntegrACT să mentoreze activ cele 6 comunități noi ale proiectului. Proiectul va oferi ocazia tinerilor voluntari din proiectul precedent să viziteze grupurile de inițiativă de tineri nou-formate pentru a împărtăși experiența proprie și a-i ajuta în procesul de implicare civică la nivel local.

„Componenta de mentorat am practicat-o cu maturii în cadrul altor activități realizate de IRI, cu tinerii este ceva nou. Entuziasmul și dorința lor de a se implica ne impulsionează și pe noi, cei de la IRI ca să îi susținem în toate ideile pe care le au, să găsim noi instrumente de interacțiune, iar prin intermediul acestei activități vom crea un pod de prietenie, toleranță, acceptare între tinerii din diferite medii sociale”, a menționat Tatiana Costev, coordonatorul programului.

Prin intermediul Academiei IntegrACT IRI își propune să scoată în evidență o serie de practici pozitive și modele de succes demne de a fi preluate și replicate la nivel național. Prin modelul IntegrACT, prezentat public în cadrul proiectului precedent, IRI va continua să formeze punți de comunicare și capacitare menit să consolideze baza de implementare a politicilor publice la nivel local în domeniul tineret pe segmentul incluziune a tinerilor din RM.

Proiectul implică tinerii în procesul de luare a deciziilor și va consolida cadrul de politici de tineret favorizînd o mai bună percepție, un mai bun dialog și, în general, o mai bună incluziune a tinerilor la nivel local.

Activitatea este realizată în cadrul proiectului IntegrACT-PLUS implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) și partenerii locali în cadrul „Programului de granturi 2018” pentru organizațiile de tineret, susținut financiar de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.1 4