Adolescenti cu dizabilitati au sarbatorit cu fast in Gradina Botanica



7060disabilitati.jpg"Tinerii cu dizabilitati sunt parte a societatii", a spus Dorina Baltag, reprezentantul Fundatiei Soros-Moldova, care impreuna cu Agentia suedeza de dezvoltare si cooperare internationala finanteaza implementarea de catre Centrul de zi „Speranta" a proiectului pentru persoanele cu dizabilitati „Educatia civica in randul adolescentilor cu dizabilitati", transmite Info-Prim Neo. Integrarea persoanelor cu dizabilitati in societate, reabilitarea lor, formarea deprinderilor de autonomie personala - sunt principalele obiective ale activitatii Centrului de zi „Speranta", care la sfarsit de an scolar si-a propus printr-o festivitate sa faca o recapitulare a reusitelor discipolilor sai.

Marti, 9 iunie, Gradina Botanica din capitala a fost locul de intalnire a tuturor tinerilor care pe parcursul anului scolar au beneficiat de consultatii, de servicii individualizate si planuri de interventie personalizata, de programe de reabilitare s.a.

Potrivit Vioricai Cojocaru, directorul executiv al Centrului de zi „Speranta", copii care au mare nevoie de sustinerea si bunavointa celor adulti. „La sfarsit de an scolar, copii au dat dovada de maturitate, sinceritate si seriozitate in tot ce au facut, si au reusit sa absoarba in cadrul diverselor programe implementate de noi. Ne bucuram ca le-a revenit zambetul pe fata, ca si-au gasit rostul in societate", sustine directoarea.

„Sunt foarte fericita ca am fost invitata in acest program. Mi-am facut multi prieteni, am ocupatii interesante si nu mai stau singura, inchisa in casa", ne spune Maria Traistari de 17 ani din Chisinau, care, desi este tintuita in scaunul cu rotile, este foarte optimista privind viitorul sau. „Am invatat multe deprinderi care imi vor ajuta sa muncesc in rand cu persoanele normale. Stiu sa comunic cu oamenii, sa-i inteleg si sa-i fac sa ma asculte si sa ma inteleaga", mai spune Maria.

Proiectul a contribuit la cultivarea valorilor civice si, totodata, la implicarea activa a tinerilor cu dizabilitati in viata comunitatii. Din randul acestor tineri au fost formati primii educator, care, la randul sau, vor modera activitati de socializare si de formare cu semenii lor.

În cadrul festivitatii au fost organizate loterii cu surprize, victorine, copii au compus poezii, pictorii au invatat tinerii sa manuiasca pensula, iar naistul Iulian Pusca le-a oferit multe triluri nationale. Tot aici, in aer liber, adolescentii au avut parte pranz cu multe dulciuri si cadouri, oferite de finantatorii proiectului. 

 

Info-Prim Neo