Tinerii din Gagauzia antrenati in dezbateri civice



Recent a demarat un nou proiect de educatie civica, desfasurat de IDIS „Viitorul", cu suportul financiar al Fundatiei Friedrich Ebert. Astfel, tinerii din Unitatea Teritorial-Autonoma Gagauzia vor participa la dezbateri pe subiecte ce tin de procesul democratic din R. Moldova.


„Tinerii au nevoie de argumente pro democratizarii Republicii Moldova, argumente pe care ei insisi trebuie sa le enunte si sa le fundamenteze. Aceste dezbateri constituire oportunitatea lor de a stapani instrumentele de prezentare in public, fapt ce la va fi de mare ajutor in continuare. Pe de alta parte, tinerii vor afla mai multe despre natura procesului democratic si responsabilitatea civica", sustine coordonatorul de proiect de la IDIS „Viitorul", Ghenadie Mocanu.

În ce masura ar trebui votul sa fie obligatoriu? Este oare nesupunerea civica caracteristica unei democratii? Iata subiectele pe care s-au centrat cele patru dezbateri, desfasurate la sfarsitul lunii mai la Comrat si Ceadir-Lunga. „Nu toti inteleg ce-i asta democratia si o interpreteaza diferit iar, prin aceste dezbateri, fiecare poate sa inteleaga profilul democratiei", afirma, la ai sai 17 de ani, Cristina Cocian, originara din Comrat.

IDIS „Viitorul" preconizeaza desfasurarea unei serii de dezbateri similare in Gagauz-Yeri in toamna lui 2009.
Prin instruirea politica a tinerilor, IDIS „Viitorul" isi propune sa contribuie la cresterea si sustinerea unei noi generatii de formatori de opinie, competenti si eficienti. Amintim ca Scoala de liderism politic a IDIS „Viitorul" a pregatit deja trei promotii de tineri lideri.
 

IDIS Viitorul