Departamentul de stat al sua realizeaza in transnistria proiecte orientate social



Tiraspol. Departamentul de Stat al SUA intentioneaza sa-si extinda activitatea pentru realizarea in Transnistria a proiectelor orientate social, a declarat seful delegatiei Departamentului de Stat, Daniel Rosenbloom, care miercuri a efectuat o vizita la Tiraspol impreuna cu reprezentantii USAID.

Dupa cum transmite INFOTAG cu referire la site-ul MAE-ului din regiune, ei au avut o intrevedere cu ministrul de externe Vladimir Iastrebceac si cu adjunstul sau Serghei Simonenco, precum si cu viceministrul sanatatii si protectiei sociale, Svetlana Arcadieva.

Seful delegatiei a mentionat la intrevedere ca datorita sustinerii USAID in regiune deja activeaza o serie de proiecte care au drept scop asigurarea infrastructurii locale. În acelasi timp, Agentia mai elaboreaza un program de sustinere a business-ului mic in Transnistria.

Arcadieva a spus ca „este mai oportun sa fie elaborate programe internationale de ajutor direct pentru Transnistria, fara intermedierea Moldovei".

Potrivit ei, un asemenea ajutor este mai ales important in problemele de reparatie si reconstructie a institutiilor medicale, pentru dotarea lor cu echipament de diagnoza modern, precum si pentru sustinerea copiilor invalizi, a persoanelor in virsta si a altor paturi social-vulnerabile ale populatiei.

Iastrebceac a atras atentia la „problema intermedierii incorecte din partea structurilor moldovenesti, inclusiv din partea celor neguvernamentale".

„Uneori in Moldova ramin pina la 50% din mijloacele alocate Transnistriei de catre organizatiile internationale. Acest lucru reduce semnificativ eficienta programelor elaborate de donatorii externi", considera ministrul.

Reprezentantii Transnistriei au mentionat interesul Tiraspolului in extinderea proiectelor orientate social, „mai ales acum, in conditiile crizei financiare mondiale care afecteaza republica".

 

Infotag