Declaratia organizatiilor mass-media privind decizia CCA



Declaratia organizatiilor mass-media privind decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului

de a scoate la concurs frecventele pe care emite Pro TV Chisinau

Organizatiile neguvernamentale de media isi exprima profunda ingrijorare si protesteaza in legatura cu decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a scoate la concurs frecventele pe care emite PRO TV Chisinau in pofida faptului ca PRO TV a solicitat prelungirea de drept a licentei de emisie, in conformitate cu prevederile Codului Audiovizualului.

Potrivit Art. 24 din Codul Audiovizualului (1), "licenta de emisie se prelungeste de drept radiodifuzorului, la solicitare, daca acesta a activat in conformitate cu prevederile prezentului cod si a respectat, pe parcursul termenului de validitate a licentei de emisie, conditiile prevazute in ea". Totodata, Art. 26 al Regulamentului cu privire la procedura si conditiile de eliberare a licentelor de emisie si a autorizatiilor de retransmisie, adoptat prin hotarare de Parlament la 28.12.2006, anuleaza dreptul radiodifuzorilor de a-si prelungi de drept licentele de emisie. Pe de o parte, faptul ca o hotarare a Parlamentului modifica o prevedere a unei legi organice - Codul audiovizualului, adoptata cu votul majoritatii deputatilor alesi, vine in contradictie cu Constitutia R. Moldova, iar pe de alta parte, incalca normele europene prin aplicarea discriminatorie a legii fata de radiodifuzorii locali. Aceasta restrictie a fost contestata la Curtea Constitutionala, care nu s-a pronuntat deocamdata asupra constitutonalitatii ei.

Actiunea CCA este cu atat mai neintemeiata, cu cit frecventele pe care emite PRO TV Chisinau se afla in litigiu in Curtea Suprema de Justitie, dupa ce postul respectiv a actionat in judecata refuzul CCA, in decembrie 2008, de a prelungi de drept licenta de emisie, asa cum prevede legislatia. Or, CCA nu a formulat la adresa PRO TV Chisinau pretentii privind respectarea Codului audiovizualului si a conditiilor prevazute de licenta, iar conform datelor monitorizarilor efectuate de mai multe organizatii neguvernamentale in ultimii ani, postul PRO TV Chisinau este unul dintre putinele care reflecta evenimentele de interes public de pe pozitii pluraliste, oferind telespectatorilor informatie echidistanta si echilibrata

Atentionam CCA asupra responsabilitatii ce-i revine in procesul dezvoltarii audiovizualului autohton prin sprijinirea radiodifuzorilor in conditiile legii si prin promovarea interesului public.

Organizatiile mass-media fac apel catre CCA sa actioneze in spiritul legii, cu responsabilitate si respect pentru interesul cetatenilor si indeamna membrii CCA ca, prin actiunile lor, sa nu faciliteze incercarile puterii de a elimina de pe piata informationala din RM unul din posturile independente, neafiliate politic, lipsindu-i pe cetateni de surse alternative si credibile de informare in preajma unei noi eventuale campanii electorale.

 

Centrul Independent de Jurnalism

Asociatia Presei Independente

Centrul de Investigatii Jurnalistice

Centrul „Acces-info"

Centrul Tinarului Jurnalist din Moldova

Asociatia Presei Electronice APEL

Comitetul pentru Libertatea Presei