Tinerii vor colabora cu presa locală în cadrul unui program de granturi mici acordate de Delegația UE

Astăzi cinci reprezentanți ai mass media locale au participat la sesiunea de orientare, organizată de prezentanța AO IREX Europe Moldova, dedicată proiectelor ce încurajează tinerii din regiuni să se implice mai activ în depistarea și raportarea problemelor la nivel local. Instituțiile media au fost selectate în urma unui concurs lansat în luna februarie, iar unul dintre criteriile de selecție de bază a fost implicarea tinerilor în realizarea materialelor jurnalistice.

Scopul programului este de a încuraja colaborarea dintre mass media și tineri la nivel local, în ideea sporirii cantității și calității producției locale, precum și a diversificării conținutului din grila de programe. Acest lucru va spori încrederea și interesul din partea publicului, întrucât vor fi reflectate evenimentele de interes local, care-l afectează în mod direct.

Acordul de grant prevede ca fiecare instituție media să realizeze pe parcursul a jumătate de an, în perioada aprilie – octombrie 2018, cel puțin 5 materiale jurnalistice (reportaje TV, Radio, on-line, presă scrisă) împreună cu tinerii activi din localitate, aceștia din urmă fiind implicați direct în identificarea subiectului și a surselor, în editarea și redactarea materialelor. Ulterior toate produsele vor fi distribuite pe canalele mass media locale și pe pagina de FB a IREX Europe în Moldova.

”Ar fi bine ca partenerii din cadrul programului să facă schimb de materiale, ca să le putem distribui și pe canalele noastre. Spre exemplu Elita TV emite în 6 raioane, dar nu are arie de emisie la Ungheni. Cred că ar fi interesant pentru tinerii noștri să afle ce materiale sau cu ce probleme se confruntă tinerii din Ungheni sau din alte regiuni”, a menționat producătorul de la postul Elita TV din Rezina, Angela Zaharova.

În afară de suportul material, mass media va beneficia de un training la tema : Jurnalism cetățenesc și dezvoltarea strategiei de lucru cu tinerii.

Valoarea maximă a unui minigrant este de 5000.00 EUR. De acesta vor beneficia următoarele instituții media:

  • Bas TV, Basarabeasca
  • Pro Media SRL (MEDIA TV si Radio Media Cimișlia)
  • Publicația periodică EXPRESUL, Ungheni
  • Publicația Observatorul de Nord SRL, Soroca
  • Postul regional de televiziune Elita Tv, Rezina

Finanțarea este acordată în cadrul proiectului „Încurajarea tinerilor pentru ca să devină cetățeni activi”, ce se va desfășura în perioada Noiembrie 2017 - Noiembrie 2019. Suma totală a proiectului este de 417 417 EURO, finanțarea EU constituind 95%, adică 396 546 EUR.

Acest proiect este implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”. Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Contact: Daniela Galai, Manager de program

AO Reprezentanța în Republica Moldova a Asociației „IREX Europe” din Franța

Tel : 060464641

Email : dgalai@irexeurope.eu