Doua comunitati din Republica Moldova invata sa implice cetatenii la solutionarea problemelor locale



idisseminarproblemelocale.jpgLocalitatile Crihana Veche (raionul Cahul) si Step-Soci (raionul Orhei) vor fi asistate de IDIS „Viitorul" si organizatia ceha „Agora Central Europe" sa antreneze cetatenii la solutionarea problemelor locale. Comunitatile vor selecta un Comitet de Participare Cetateneasca. Grupul de initiativa va chestiona locuitorii, pentru a radiografia agenda locala de prioritati. La intrunirile comunitare vor fi dezbatute solutiile posibile si fezabile pentru problemele cele mai stringente.


Aceste exercitii democratice au loc in cadrul proiectului „Sustinerea democratizarii administratiei publice locale din Moldova", finantat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, implementat in parteneriat cu organizatia „Agora Central Europe" din Cehia.

„Prin stimularea participarii cetatenesti, primaria isi va directiona eforturile intr-o directie prioritara, agreata de majoritatea cetatenilor. Pe de alta parte, membrii comunitati se vor simti parte a procesului decizional, asumandu-si si responsabilitati in procesul de solutionare propriu-zisa a problemelor locale.", subliniaza coordonatorul de proiect de la IDIS „Viitorul", Olesea Cruc.

Anterior, 25 de primari si functionari publici au urmat cursul „Crearea parteneriatelor si participarea cetatenilor la luarea deciziilor la nivel local in Moldova". Ei au invatat cat de importanta este sustinerea publica a unei decizii si cum aceasta contribuie la construirea increderii dintre autoritatile locale si cetateni. Mai mult, asistati de expertii cehi, participantii au conceput planuri de actiuni pentru o prioritate locala anumita. Din proiectele depuse de participanti, au fost selectate cele din Crihana Veche si Step-Soci.

Comunitatea din Crihana Veche si-a propus sa gestioneze eficient deseurile. „Gunoaiele aruncate la nimereala stirbesc din imaginea localitatii noastre. Mai mult, ne confruntam cu grave probleme de poluare. Asta se intampla fiindca asa e mentalitatea oamenilor. Iata de ce vrem sa organizam intruniri, inclusiv Adunarea satului. Oamenii trebuie sa-si dea seama ca e o problema care ne afecteaza pe toti si doar in parteneriat o putem rezolva.", relateaza primarul de Crihana Veche, Rodica Cucereanu.

La randul lor, locuitorii Step-Soci se vor mobiliza pentru a reamenaja parcul. Edilul satului, Iulia Cosneanu, sustine ca parcul reprezinta unica locatie de agrement in aer liber: „Iazul satului e intr-o stare dezastruoasa. Secarea si refacerea lui ar lua ani.", explica Iulia Cosneanu. „Atunci cand tii cont de opinia cetatenilor, ei au incredere in institutiile publice si sunt motivati sa se implice. Unii decid chiar sa vina cu o contributie financiara in sprijinul unui proiect comunitar.", adauga primarul.

Proiectele comunitare selectate vor fi implementate din contul bugetelor locale.

Dezvoltarea comunitara este o prioritate de durata a IDIS „Viitorul". În perioada 2005-2008, IDIS a promovat la nivel national cele mai bune practici locale de administrare publica eficienta.

# # #

IDIS „Viitorul" reprezinta o institutie de cercetare, instruire si initiativa publica, care activeaza pe o serie de domenii legate de: analiza economica, guvernare, cercetare politica, planificare strategica si management al cunostintelor. IDIS activeaza in calitate de platforma comuna care reuneste tineri intelectuali, preocupati de succesul tranzitiei spre economia de piata si societatea deschisa in Republica Moldova. Pentru a afla mai multe despre activitatea IDIS „Viitorul", accesati: www.viitorul.org.

Asociatia civica „Agora Central Europe" (Agora CE) a fost fondata in 1998 propunandu-si drept scop sa ofere asistenta pentru a consolida comunicarea si cooperarea intre cetateni si primarii si a spori interesul cetatenilor cu privire la problemele comunitatii.

Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Laura Bohantov, tel: 221844, e-mail laura.bohantov@viitorul.org