Doua agentii de publicitate au refuzat sa arendeze panouri publicitare unui ONG



Tendinta de instaurare a unui climat de neincredere, nesiguranta si frica in societatea moldoveneasca devine tot mai evidenta, in special dupa evenimentele din 7 aprilie 2009, se arta intr-o declaratie a ONG de media din Moldova.

Astfel, dupa sirul de presiuni si hartuirea mai multor mijloace de informare in masa si organizatii neguvernamentale de catre autoritati, unii agenti economici au devenit deosebit de vigilenti, preferand sa piarda potentiale venituri, decat sa colaboreze cu  anumite organizatii neguvernamentale.

Drept exemplu in acest sens poate servi refuzul unor agentii de publicitate din Chisinau de a presta servicii Centrului Independent de Jurnalism in cadrul unei campanii de informare a publicului.

În contextul Zilei Mondiale a Libertatii Presei, Centrul Independent de Jurnalism intentioneaza sa mediatizeze pe larg mai multe prevederi din Constitutia RM, Legea Presei, dar si din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului, cu privire la drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Desi articolele vizate se refera la libertatea presei si neadmiterea cenzurii in mass-media (art. 1, Legea Presei), la dreptul persoanei la informatie si obligatia mass-media de a informa corect opinia publica (Art. 34, Constitutia RM), la garantarea libertatii de opinie si libertatii de exprimare (Art. 32, Constitutia RM, Art. 10, Conventia Europeana pentru Drepturile Omului) si nu au vreo conotatie politica, doua agentii de publicitate din Chisinau, care detin o retea de panouri publicitare pe bd. Stefan cel Mare si Sfant, au refuzat sa arendeze CIJ panourile solicitate, invocand diverse motive, intre care si cel privind mesajul politic pe care, in opinia lor, l-ar transmite pasajele respective.

"Ne exprimam nedumerirea fata de interpretarea eronata a acestor prevederi din legislatia nationala si internationala si calificam situatia data drept o consecinta directa a presiunilor si actiunilor antidemocratice intreprinse de autoritatile din RM in perioada postelectorala, actiuni care au dus la inradacinarea sentimentului de tensiune, frica si autocenzura in randul agentilor economici, dar si in societate in general", se arata in declaratia semnata de Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Asociatia Presei Electronice APEL, Centrul Acces-Info
Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnalistilor din Moldova.

Semnatarii declartiei au chemat  autoritatile publice sa nu perpetueze, prin actiunile lor, climatul dominat de teama, anxietate si conflict, ci sa demonstreze ca sunt deschise procesului de democratizare si promovarii drepturilor omului.

 

Interlic