Mult scotocit pentru nimic - Fiscul a verificat 18 ONG-uri



Inspectoratul Fiscal, care a inceput acum 2 saptamani sa verifice veniturile catorva organizatii neguvernamentale ce au facut parte din Coalitia 2009 pentru alegeri libere si corecte a anuntat astazi ca a incheiat controlul fara sa gaseasca nereguli, transmite Europa Libera.

"Nu au fost stabilite incalcari fiscale si nu au fost aplicate sanctiuni financiare", se arata intr-un comunicat al fiscului de unde mai aflam ca in total au fost verificate 18 ONG-uri.

Ne-am interesat la fisc cum au fost selectate acestea din cele cateva mii de ONG-uri cate exista in Republica Moldova. Anastasia Vasiloi, sefa de directie la Inspectoratul Fiscal, ne-a raspuns ca e vorba de un control ordinar, similar controalelor la care sunt supuse periodic, de exemplu, firmele de taxi sau restaurantele. "Am fi verificat mai multe ONG-uri daca am fi avut resurse umane suficiente", a mai spus responsabila de la Fisc.

Sefii ONG-urilor verificate cred in continuare ca prin intermediul Fiscului, autoritatile centrale au vrut sa afle sursele de finantare ale lor, dar si sa le intimideze ca replica la rapoartele critice facute de ONG-uri despre actiunile puterii in campania electorala si dupa.

Nadine Gogu, director interimar al Centrului Independent de Jurnalism: "Ei cand au venit, au spus din start ca nu ii intereseaza daca noi platim taxele la stat. În mod normal ar fi trebuit sa fie interesati daca nu este vorba de evaziune fiscala. În cazul asta ni s-a spus ca vor sa vada intrarile si iesirile de bani. Era clar ca vroiau sa vada de unde vin banii la noi, daca nu cumva vin din Romania si daca banii care vin din alte surse noi nu ii dam cumva partidelor politice sau altora."

Alexandru Dorogan, director al Asociatiei Presei Electronice:  "Dupa mine, fiscul are niste functii, evident sa si verifice, dar in cazul dat cred ca e mai mult vorba de o functie a politiei politice. Vreau sa fac o precizare: si daca erau bani de la partidele politice? Contravine cumva legislatiei? Nu spune legislatia ca organizatiile obstesti pot primi bani din granturi, din donatii? Si daca era o donatie de la partide politice? Asta ce ar fi insemnat? Ar fi insemnat probabil concluzii politice, nu fiscale. Nimeni nu ar fi incalcat legea daca eventual erau niste mijloace venite prin donatii de la vreun partid politic."

Desi rezultatetele controalelor au fost anuntate publicului, ele nu le-au fost comunicate deocamdata protagonistilor - organizatiilor neguvernamentale. Unele ONG-uri au primit invitatii de a participa saptamana viitoare la sedintele la care vor fi prezentate concluziile verificarilor.

 

Interlic