Homosexualii renunta la parada



Homosexualii din R. Moldova au renuntat in acest an la parada. Alexei Marcicov, presedintele centrului de informatii „GenderDoc-M, a declarat marti, 5 mai, intr-o conferinta de presa ca decizia in cauza este o forma de protest impotriva incalcarii dreptului la libera intrunire, transmite Info-Prim Neo. 



Parada urma sa se desfasoare in cadrul festivalului „Curcubeul peste Nistru - 2009", care va avea loc intre 7 si 9 mai.

„Ceea ce s-a intamplat la 6 si, in special, la 7 aprilie ne-a convins ca, in caz de pericol, ca si anul trecut, organele de aparare a ordinii publice nu ne vor veni in ajutor si nu ne vor apara de extremisti, dupa cum prevede legislatia", a declarat Alexei Marcicov.

Organizatorii au mai spus ca nu ar vrea sa transforme actiunea intr-o farsa. „Noua putere legislativa, careia am vrut sa-i atragem atentia asupra problemelor noastre, inca nu a fost formata. În situatia creata, mesajul actiunii noastre nu va fi auzit", a spus Boris Balanetkii, directorul executiv al „GenderDoc-M".

Ca si in anii trecuti, festivalul va fi deschis la 7 mai cu un concert la care vor fi premiati invingatorii concursului celor mai tolerante persoane publice. La 9 mai va avea loc concursul international al travestitilor „Miss Flawless Queen - 2009". Agenda festivalului include si dezbateri despre perspectivele dezvoltarii miscarii de femei in spatiul post-sovietic. Participantii vor depune flori la Memorialul victimelor represiunilor.

Prezent la conferinta, doctorul american Paul Cameron, un protestatar al homosexualitatii, a intrebat organizatorii festivalului de ce nu incearca sa incurajeze membrii asociatiei „GenderDoc-M" „sa-si infraneze poftele si sa treaca la un mod normal de viata in contextul acutizarii crizei demografice in R. Moldova". Totodata el a mai spus ca homosexualii sunt periculosi in vederea transmiterii virusului HIV.

Alexei Marcicov, indignat, a raspuns ca „nu este cazul ca problemele general umane sa fie solutionate pe aceasta cale". Marcicov a reiterat ca homosexualii sunt supusi discriminarii in diverse sfere ale societatii si ca va insista asupra aprobarii legii cu privire la discriminare.

Anul trecut pride-ul gay-lor si lesbienelor de la 11 mai a fost zadarnicit de contramanifestanti. Politia a urmarit de la distanta si nu a intervenit. Manifestantii au fost blocati in autobuz si bruscati.

Politia este de parerea ca actiunile s-au incadrat in normele legilor despre politie si despre libertatea intrunirilor. 

 

Info-Prim Neo