Coalitia 2009 cere transparenta In procesul de verificare fiscala a organizatiilor neguvernamentale



coalitia2009_1.jpgCoalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009" cere Inspectoratului Fiscal Principal de Stat sa asigure transparenta procesului de verificare fiscala a organizatiilor neguvernamentale active in perioada electorala.

Astazi, 30 aprilie 2009, Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte  - „Coalitia 2009" a transmis Inspectoratului Fiscal Principal de Stat al Republicii Moldova o cerere in baza Legii cu privire la accesul la informatie nr. 982 din 2000, prin care solicita informatii vis-a-vis de controalele fiscale dispuse recent de aceasta institutie publica la mai multe organizatii neguvernamentale active in perioada campaniei electorale, inclusiv la organizatiile membre ale Coalitiei 2009.

Astfel, Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009" a solicitat Inspectoratului Fiscal Principal de Stat raspunsuri la mai multe intrebari, inclusiv:

  • Care sunt organizatiile neguvernamentale supuse controlului fiscal in aceasta perioada si in baza caror criterii au fost selectate acestea pentru a fi verificate?
  • Care este scopul acestor controale fiscale si in baza caror decizii s-a dispus efectuarea lor la aceste organizatii neguvernamentale?

Gasiti mai jos textul cererii de acces la informatie, transmisa Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

Reamintim ca recent Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a dispus efectuarea unor controale fiscale simultane in unele organizatii ale societatii civile care s-au manifestat activ pe parcursul campaniei electorale, prin activitati de monitorizare a mass-media, observarea independenta a alegerilor si activitati de educatie civica.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati: Nicolae Panfil, Secretarul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009", la tel.: (373 22) 23 53 43 / ext. 108 sau prin e-mail: info@alegeliber.md.

 

Coalitia 2009 este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale din Republica Moldova care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului Republicii Moldova si continua activitatile de promovare a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si 2007. La moment Coalitia 2009 intruneste peste 70 de organizatii neguvernamentale.

 

Catre Inspectoratul Fiscal Principal de Stat

Chisinau, Republica Moldova

30 aprilie 2009

 

CERERE DE ACCES LA INFORMATIE

În baza Legii cu privire la accesul la informatie nr. 982/2000 solicitam respectuos sa ne raspundeti la intrebarile de mai jos si sa ne oferiti urmatoarea informatie de interes public:

  1. Va rugam sa ne prezentati lista organizatiilor neguvernamentale supuse controlului fiscal in  perioada 21 aprilie 2009 - 4 mai 2009 si durata controlului efectiv la aceste organizatii?
  2. Care este scopul controlului fiscal la care sunt supuse organizatiile neguvernamentale?
  3. În baza caror criterii au fost selectate aceste organizatii neguvernamentale pentru a fi supuse controlului fiscal in perioada 21 aprilie 2009 - 4 mai 2009?
  4. În baza caror decizii s-a dispus efectuarea controlului fiscal la aceste organizatii neguvernamentale?
  5. De ce controalele fiscale la aceste organizatii se efectueaza pentru perioada 2008 - 2009?
  6. Carui tip de verificare sunt supuse aceste organizatiile neguvernamentale?
  7. Din ce motive si in baza caror norme legale unor organizatii supuse controlului fiscal (spre exemplu: Centrul Independent de Jurnalism) le-a fost prezentata o citatie de prezentare a unor documente si informatii la organul fiscal, iar ulterior controlul fiscal s-a efectuat la fata locului fara a fi prezentata decizia organului fiscal in forma scrisa la momentul initierii controlului? Care a fost scopul citatiei, odata de controlul s-a efectuat la fata locului?
  8. Cum explicati trimiterea la norma legala, si anume art. 134 alin.1 lit o) Cod fiscal, din citatia care a fost prezentata organizatiilor supuse controlului, odata ce aceasta litera din Cod prevede dreptul organului fiscal sa suspende operatiunile la conturile bancare ale contribuabilului?

Va rugam sa ne prezentati informatia solicitata in scris, la adresa: str. Tighina 49/4 et. 3 - Secretariatul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009".

Consiliul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009": 

1. Asociatia Obsteasca Centrul CONTACT

2. Asociatia Obsteasca Centrul Independent de Jurnalism (CIJ)

3. Asociatia Obsteasca Asociatia Presei Independente (API)

4. Asociatia Obsteasca Asociatia pentru Democratie Participativa (ADEPT)

5. Asociatia Obsteasca Liga pentru Apararea Drepturilor Omului (LADOM)

6. Asociatia Obsteasca Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM)

7. Asociatia Obsteasca Asociatia pentru Promovarea Clinicilor Juridice (APJCM)