Teroarea continua in Moldova. Noul inamic: sectorul ONG



Asociatia Pro Democratia (APD) impreuna cu alte organizatii internationale solicita interventia institutiilor europene pentru a stopa politica sistematica de intimidare a societatii civile din Republica Moldova aplicata de autoritatile de la Chisinau. De data aceasta sunt hartuite organizatiile membre ale Coalitiei pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2009 care a monitorizat procesul electoral si a declarat alegerile parlamentare din data de 5 aprilie a.c. ca fiind incorecte si partial libere.

Dupa o serie de atacuri din partea Ministerului Justitiei care sub pretextul asemanarii de nume confunda Coalitia pentru Alegeri Libere si Corecte cu Coalitia Civica Alegeri 2009 care a depus solicitare pentru organizarea manifestatiilor din 7 aprilie din Piata Marii Adunari Nationale, autoritatile de la Chisinau au initiat mai nou un control fiscal simultan al organizatiilor care fac parte din Consiliul acestei retele (Liga pentru Apararea Drepturilor Omului Moldova - LADOM, Institutul pentru Politici Publice - IPP, Asociatia Presei Electronice - APEL, Asociatia pentru Democratie Participativa - ADEPT, Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale - IDIS Viitorul, Centrul Independent de Jurnalism - CIJ, Asociatia pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova - APCJM). Atasat puteti gasi o copie a solicitarii de prezentare la autoritatile de control financiare din Republica Moldova adresata uneia dintre cele sapte organizatii membre ale Coalitiei 2009.

Fara a contesta dreptul autoritatilor moldovenesti de a efectua astfel de controale, in limitele legale, consideram ca aceasta verificare simultana a celor sapte organizatii este o incercare de a timora atitudinea independenta si critica a organizatiilor tip Watch Dog si totodata de a intimida intreaga societate civila moldoveneasca.

In acest context, Asociatia Pro Democratia, GOLOS (Rusia), GONG (Croatia), European House (Ungaria), Society for Democratic Culture (Albania) solicita interventia ferma a autoritatilor europene pentru stoparea acestor actiuni de intimidare a organizatiilor neguvernamentale din aceasta tara si protejarea acestora impotriva abuzurilor guvernului de la Chisinau.

Aceasta solicitare a fost transmisa astazi catre Parlamentul European, Consiliul de Ministri al Uniunii Europene, Consiliul Europei.

Pentru detalii suplimentare contactati Ana-Maria Mosneagu - Director executiv al Asociatiei Pro Democratia la telefon: 021.222.82.45, 021.222.82.54, 0721.678.764 sau pe e-mail la ana-maria.mosneagu@apd.ro.