CONDAMNÄ‚M DEGRADAREA REGIMULUI POLITIC ÃŽN R. MOLDOVA



Catre Parlamentul European
Catre Comisia Europeana
Catre Consiliul Europei
Catre Guvernul Ceh, Presedintia Uniunii Europene

Dupa luarea de pozitie fata de criza politica din Republica Moldova din 10 aprilie 2009, primim in continuare semnale de ingrijorare, care indica o deteriorare de proportii la nivel politic pe tara, in special intensificarea conotatiilor antidemocratice ale regimului politic. Autoritatile obstructioneaza activitatea societatii civile si a mass-media independente, tocmai acum, cand vocile independente sunt atat de necesare pentru a observa si investiga cazurile de violare a drepturilor omului de catre organele de politie dupa scrutinul general din 5 aprilie 2009.

În calitate de membri ai retelei PASOS, ne exprimam profunda ingrijorare fata de progresele care intarzie sa apara in curmarea escaladarii crizei politice in Republica Moldova, precum si fata de ezitarile unor reprezentanti ai Uniunii Europene, intr-un moment in care drepturile si libertatile fundamentale sunt direct amenintate in Republica Moldova, in special in ceea ce priveste dreptul la viata, la libera expresie si asociere, accesul la mass-media, precum si respectarea unor acorduri internationale de baza, ratificate anterior de catre autoritatile Republicii Moldova.

Am constatat ca organizatiile neguvernamentale si institutiile media care au monitorizat alegerile din 2009 sunt supuse unor presiuni intense din partea Ministerului Justitiei, care insista „sa fie prezentata pozitia lor oficiala fata de actiunile de proteste post-electorale din 6-7 aprilie 2009", cel mai probabil pentru a proba un anumit sprijin politic, sau de loialitate fata de autoritati. ONG-urile au fost somate sa prezinte rapoarte detaliate despre actiunile intreprinse de ele (!) pentru a stopa violentele. Ne-ar placea sa citim un astfel de raport axat pe masurile luate de autoritati pentru a stopa aceste violente.

Nota ultimativa organizatiilor societatii civile din partea organelor fiscale, prin care acestora li se cere imperativ declararea surselor de finantare

Începand cu data de 24 aprilie 2009, ziua in care la Chisinau se gaseste in vizita sa fulger, Javier Solana, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa si de Securitate Comuna, Inspectoratul Fiscal de Stat, controlat politic de PCRM, a expediat petitii in adresa a cel putin 5 organizatii neguvernamentale, solicitandu-le prezentarea surselor de finantare, dar si un raport financiar pentru anul 2009, conform unui formular aplicat, de regula, partidelor politice, avertizandu-le ca altminteri, acestora le vor fi inghetate conturile bancare fara explicatii sau avertizari prealabile.

Trei dintre aceste organizatii, Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT, Institutul de Politici Publice, sunt centre de politici independente, membre ale retelei PASOS (Reteaua Institutelor si Asociatiilor de Politici Publice), constituita din 39 de centre de cercetare aflate in tari ale Europei Centrale si de Est, Asia Centrala, angajate in promovarea si protejarea valorilor societatii deschise, in particular: democratia, suprematia legii, buna guvernare, drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Media independente somate sa divulge sursele lor confidentiale

Între timp, Ministerul Afacerilor Interne s-a napustit asupra institutiilor media independente, care au publicat investigatii jurnalistice independente despre abuzurile comise de politie, inclusiv a cazurilor de tortura aplicata de autoritati persoanelor arestate. La 24 aprilie, 3 ziare independente, „Timpul", „Jurnal de Chisinau" si „Ziarul de Garda", au fost somate de autoritati sa divulge numele surselor confidentiale pe care le-au citat in materialele de presa, precum si sa treaca sub tacere marturiile care vorbesc despre torturile si brutalitatile comise de politie in perioada arestarilor in masa. Nu credem ca ar fi vorba de o simpla si nevinovata coincidenta!

Consideram ca incercarea de a da in vileag identitatea surselor confidentiale este inacceptabila, avand in vedere ingrijorarea fata de integritatea si libertatea acelor persoane. Expunerea lor ar insemna o grava incalcare a eticii jurnalistice si profesionale. Mai mult, Ministerul Afacerilor Interne este cel care ar trebui sa colecteze dovezi despre abuzurile comise de politisti fata de persoanele arestate dupa violentele din 7 aprilie, si tot el ar trebui sa se solidarizeze cu presa independenta pentru a stabili faptele, si nicidecum pentru a le inchide gura ori impiedica activitatea.

Coalitia 2009 acuzata de Ministerul Justitiei ca a organizat protestele postelectorale

Avem impresia ca liderii PCRM se fac surzi la criticile aduse in presa internationala si nationala, incercand sa curme acele voci temerare, care pledeaza in favoarea celor brutalizati si umiliti de politie in ultimele saptamani. Mai mult, prin aceste actiuni, Ministerul Justitiei vrea sa impuna cenzura in raport cu cele mai active institutii ale societatii civile din Republica Moldova, si care au avut curajul sa aiba o alta opinie fata actiunile de protest si reactia autoritatilor moldovene. Acesta nu este primul caz de intimidare a organizatiilor societatii civile, totusi, amenintarile tind sa atinga o cota periculoasa in aceste zile. La 21 aprilie, Coalitia pentru Alegeri Libere si Corecte „Coalitia 2009" a expediat Ministerului Justitiei (MJ) o scrisoare deschisa, exprimandu-si protestul fata de acuzatiile Ministerului Justitiei in adresa „Coalitiei 2009", dupa care aceasta ar fi fost printre organizatorii protestelor de strada. Mentionam ca, Coalitia 2009 a condamnat public actele de violenta comise de ambele parti, atat de protestatari, cat si de fortele de politie. Suntem indignati de persistenta unor acuzatii nefondate din partea autoritatilor Republicii Moldova, cu scopul de a dezinforma populatia.

Toate aceste fapte ilustreaza ca, in acest moment, Republica Moldova abandoneaza cu repeziciune angajamentele sale democratice, esuand spre modelul unui stat in care suprematia legii nu se mai respecta, unde drepturile omului sunt abuzate in mod sistematic, torturile raman nepedepsite, fiind puse la indoiala si incercare principii fundamentale, cum sunt: pluralismul de idei si libertatile civile. Pentru a opri intimidarea societatii civile si media independente, apelam la solidaritate si o implicare efectiva a autoritatilor Uniunii Europene pentru a pune capat ispitei autoritatilor de a lichida vocile incomode, folosind in acest scop forta brutala si represaliile. Insistam ca Guvernul RM sa accepte neconditionat initierea unei Misiuni Internationale de investigare, care sa puna capat speculatiilor legate de presupusa lovitura de stat, raportand totodata asupra atrocitatilor si abuzurile comise. Doar in aceste conditii, am putea vorbi despre sansa de a restabili institutiile statului de drept si initierea unui dialog viabil si comprehensiv, pentru a gasi raspunsuri adecvate la actuala criza politica.

Din partea centrelor si institutiilor noastre, subliniem ca am vrea sa vedem sprijin deschis pentru persoanele din Moldova care au nevoie de el si care sunt hartuite politic. Suntem in drept sa asteptam o implicare efectiva si rapida in restabilirea drepturilor si libertatilor fundamentale in Republica Moldova, si mai putin in discutii sterile si vagi, asupra mizelor geopolitice ale unor actori.

Interventia UE este esentiala pentru a proteja drepturile si libertatile fundamentale ale omului

Apelam la Presedintia ceha a Consiliului European, la Comisia Europeana, la Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa si de Securitate Comuna, la guvernele statelor-membre UE, sa intreprinda actiuni efective de reinnoire a angajamentelor UE fata de respectarea si protejarea demnitatii umane, libertatilor politice si civile.

Solicitam din partea UE sa condamne controlul autocratic, unilateral al institutiilor politice si economice in tarile vecine ale UE.

Apelam la solidaritatea umana cu fortele democratice si societatea civila din Moldova, si solicitam atat asociatiilor media internationale, cat si institutiilor politice ale Uniunii Europene sa adopte o pozitie categorica, principiala, in apararea drepturilor la libera exprimare si asociere.

28 aprilie 2009

Semnatari:

Jeff Lovitt, Director Executiv, PASOS (Reteaua Institutelor si Asociatiilor de Politici Publice)

Dr Igor Munteanu, Director, IDIS "Viitorul", Moldova

George Tarkhan-Mouravi, co-Director, Institute for Policy Studies (IPS), Georgia

Zhidas Daskalovski, President, Center for Research and Policy Making (CRPM), Macedonia

Arcadie Barbarosie, Director, Institutul de Politici Publice (IPP), Moldova

Valeriu Prohnitchi, Director executiv, Expert-Grup, Moldova

Igor Botan, Director executiv, Asociatia pentru Democratie Participativa- ADEPT, Moldova

Olga Shumylo, Director executiv, International Centre for Policy Studies (ICPS), Ucraina