Societatea civila il considera pe Vladimir Voronin incompatibil cu mandatul de deputat



Societatea civila il considera pe Vladimir Voronin incompatibil cu mandatul de deputat, din perspectiva criteriilor de integritate morala. Initiativa Civica pentru un Parlament Curat (ICPC), care reuneste sapte organizatii neguvernamentale, a intocmit inainte de scrutinul din 5 aprilie, in premiera pentru Republica Moldova, o lista ce cuprinde mai multi candidati compromisi din punct de vedere moral, care ar fi prin urmare incompatibili cu mandatul de deputat. 

Dintre persoanele intrate in Parlament, pe lista figureaza o persoana de la Alianta Moldova Noastra (Alexandru Oleinic), una de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (Vladimir Hotineanu) si 26 de persoane de la Partidul Comunistilor din Republica Moldova.

Lista acestora din urma este deschisa de actualul presedinte al tarii, Vladimir Voronin, care sambata si-a ridicat si legitimatia de parlamentar.

Presedinte al R. Moldova din anul 2001 si prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunistilor, functie la care nu a renuntat pe perioada celor doua mandate de sef al statului, Vladimir Voronin a numit, in septembrie 2000, cand era deputat, in cadrul unei sedinte a Parlamentului, "drapel fascist" simbolul national al R. Moldova, tricolorul, se arata in descrierea consacrata lui Voronin in raportul ICPC.

Prin declaratiile sale in calitate de presedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin a determinat condamnarea tarii de catre CEDO in cauza Ilascu si altii contra Moldovei si Rusiei, prin care R. Moldova a fost obligata sa plateasca despagubiri de aproape 200.000 de euro.

Vladimir Voronin a promulgat o lege prin care au fost stabilite restrictii in ceea ce priveste detinerea dublei cetatenii, contribuind la condamnarea R. Moldova de catre CEDO (urmeaza sa se judece si apelul).

Presedintele Vladimir Voronin a fost acuzat public de presiuni asupra justitiei si asupra organelor de drept, care au demarat anchete si dosare la comanda impotriva oponentilor politici. Presa de la Chisinau a scris si a publicat documente care atesta ca la indicatiile sefului statului s-au facut presiuni asupra agentilor economici.

Presa a scris ca seful statului si-a subordonat o serie de medii de informare: posturi TV si de radio, ziare, agentii de presa si portaluri web.

Potrivit presei, zborurile efectuate pentru deplasarile peste hotare ale sefului statului in ultimii doi ani au fost asigurate de catre o companie aeriana privata, cu care s-au incheiat 18 contracte, fara licitatie publica, valoarea totala a carora este de peste 7,5 milioane de lei.

În 2006 presa a scris ca in perioada exercitarii interimatului functiei de primar general al municipiului Chisinau de catre Vasile Ursu, Partidului Comunistilor, condus de Vladimir Voronin, i-a fost incredintat gratuit si fara organizarea unei licitatii publice un teren in centrul capitalei pentru constructia noului sediu al acestui partid. Expertii imobiliari evalueaza acest teren la peste 3 milioane de euro. Ulterior, presa a scris ca Banca de Economii, cu capital majoritar de stat, a creditat Partidul Comunistilor cu circa 22 milioane de lei moldovenesti pentru constructia cladirii.

Vladmir Voronin a utilizat masiv resursele administrative in campaniile electorale din 2005, 2007 si 2009. Potrivit rapoartelor LADOM si ale Coalitiei pentru alegeri libere si corecte, seful statului a folosit transportul de serviciu, escorta si echipele de securitate pentru a se deplasa la intalnirile cu alegatorii. În campaniile electorale, sotia sa, Taisia, a impartit cadouri alegatorilor.

În anul 2008, Voronin, in calitate de presedinte al R. Moldova, a promulgat o lege prin care a favorizat-o direct pe sotia sa. Legea a scutit de taxe constructia mai multor centre sociale de catre Asociatia Obsteasca „Concordia. Proiecte Sociale", care, potrivit presei, este patronata de sotia sefului statului, Taisia Voronin.

În presa s-a scris mult despre fiul presedintelui Voronin, Oleg, care desfasoara afaceri prospere de cand mandatul de sef al statului ii apartine tatalui sau. Astfel, firma Moldconstruct Market, in care este angajat Oleg Voronin, a castigat multiple licitatii pentru lucrari publice in conditii avantajoase. Oleg Voronin este si presedintele Consiliului de Administratie al bancii comerciale Fincombank, in cadrul careia detin actiuni si alti membri ai familiei Voronin. Potrivit presei, de la preluarea mandatului de presedinte al R. Moldova de catre Vladimir Voronin, mai multi agenti economici si structuri de stat au fost nevoite sa-si transfere conturile de la alte banci la Fincombank. Tot pe conturile acestei banci au ajuns si resursele financiare adunate de la populatie in cadrul diferitor campanii sociale, inclusiv cea de reconstructie a Manastirii Capriana.

Presa a scris in 2005 despre Centrul de Medicina Estetica Medazur, a carui patroana este fiica presedintelui Voronin, Valentina. Operatiile estetice ale pacientilor clienti ai Medazur se efectuau la Centrul de Neurologie si Neurochirurgie, condus de socrul Valentinei si cuscrul lui Vladimir Voronin - Ozea Rusu. Potrivit presei, de la pacienti se percepeau taxe de 1.000-1.500 de dolari in contul Medazur, pe cand in bugetul Centrului de Neurochirurgie se transferau doar cateva sute de lei.

Initiativa Civica pentru un Parlament Curat (ICPC) a fost lansata in luna noiembrie 2008 de catre sapte organizatii neguvernamentale: Asociatia pentru Democratie Participativa, Asociatia Presei Independente, Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertatii de Exprimare si a Accesului la Informatie "Acces-info" si Fundatia Soros-Moldova. Membrii ICPC si-au propus, in premiera pentru Republica Moldova, sa monitorizeze listele candidatilor la alegerile parlamentare din anul 2009 inregistrate de partidele politice la Comisia Electorala Centrala, incurajand cetatenii cu drept de vot sa aleaga candidatii necompromisi.

Buletinul "Cunoaste-ti candidatul!", elaborat de Initiativa Civica pentru un Parlament Curat in cadrul unei campanii de informare, a fost lansat cu cateva zile inainte de scrutinul din 5 aprilie si prezinta argumente privind incompatibilitatea unor candidati de pe listele partidelor cu functia de deputat, din perspectiva criteriilor de integritate morala ale societatii civile.

Sursa: NewsIn