Actiunile politiei si justitiei pun la indoiala progresele atinse in cadrul PPT



Alianta Anticoruptie (AAC) se arata ingrijorata de actiunile unor institutii publice care au beneficiat de asistenta in cadrul Planului Preliminar de Tara (PPT) pentru R. Moldova. AAC considera ca actiunile politiei si justitiei din ultima perioada pun la indoiala progresele inregistrate in ultimii doi ani, transmite Info-Prim Neo. Secretarul AAC, Mircea Esanu, a declarat joi, 16 aprilie, intr-o conferinta de presa ca, desi activitatile din cadrul PPT pentru Ministerul Afacerilor Interne au pus accent deosebit pe elaborarea de programe si instruiri in domeniul eticii, deontologiei politienesti si respectarii drepturilor omului, de care au beneficiat circa 12 mii de colaboratori ai ministerului, evenimentele din ultimele doua saptamani pun la indoiala calitatea si impactul masurilor intreprinse.

„Colaboratorii acestui minister, in ultimele doua saptamani, au facut arestari in masa. S-au atestat si au fost confirmate numeroase ma ltratari grave ale detinutilor in comisariatele de politie. Avem suspiciunea ca ministerul nu a prezentat liste complete ale persoanelor retinute. În pofida numeroaselor sesizari si apeluri din partea comunitatii internationale, maltratarile si nelegiurile nu s-au oprit, ceea ce ne face sa credem ca impactul acelor actiuni, finantate inclusiv si din banii guvernului american, deocamdata au un impact nul", a spus Esanu.

AAC constata un sir intreg de nereguli si in activitatea sistemului judecatoresc. „O parte a hotararilor instantelor de judecata cu privire la evenimentele din 7 aprilie, judecarea banuitilor chiar in incinta comisariatelor de politie si hotararile privind ingradirea accesului la listele electorale, emise in ultimele zile, reprezinta dovezi clare ce compromit serios calitatea actului de justitie in R. Moldova si pun la indoiala progresele reale inregistrate de sistemul judiciar in ultimii doi ani. Din pacate, renovarea salilor de judecata si dotarea acestora cu echipament nu au adus deocamdata si imbunatatirea actului de justitie", a precizat Mircea Esanu, secretarul AAC.

Prin PPT, Guvernul R. Moldova si-a asumat la sfarsitul anului 2007 sa continue, cu sustinerea Corporatiei Provocarile Mileniului, reformele de reducere a coruptiei in cinci domenii. Cu acest scop, Guvernul RM a beneficiat pe parcursul ultimilor doi ani de asistenta in valoare de 24,7 mln USD din partea Guvernului SUA.

Cinci organizatii membre ale AAC monitorizeaza modul in care Guvernul R. Moldova implementeaza PPT. Activitatea AAC de monitorizare este parte a Programului „Consolidarea Capacitatilor de Monitoring a Societatii Civile in Moldova", implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED). Programul este finantat de Corporatia Provocarile Mileniului si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), in cadrul PPT.

 

www.info-prim.md