„Împărțit la doi”: depresia postnatală - o boală sau un moft?



Nașterea unui copil aduce după sine schimbări esențiale pentru părinți. În unele cazuri, perioadele prenatală și postnatală pot fi însoțite de neliniște interioară și instabilitate emoțională, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

Stările prin care trec multe femei după naștere, cu durata între o zi și trei săptămâni, sunt cunoscute ca stări de tristețe postnatală sau postpartum. Adesea acestea se caracterizează prin anxietate, îngrijorare excesivă, lipsă de energie, oboseala menținându-se chiar și după somn. Atunci când asemenea dispoziții țin mai mult de trei săptămâni, ajungând la câteva luni, vorbim deja despre depresie postnatală. Mai multe informații despre ce înseamnă aceasta, la femei și bărbați și cum poate fi depășită această perioadă, aflați în noul episod „Împărțit la doi”.

Vă reamintim că, începând cu luna aprilie, CJI realizează ciclul de emisiuni „Împărțit la doi”, prin intermediul căruia își propune să aducă în atenția publicului larg multiple aspecte ale problematicii de gen și să prezinte modele pozitive de implicare a femeilor și bărbaților în diverse sfere ale vieții. Toate emisiunile realizate până acum pot fi  găsite pe portalul CJI, www.moldova-azi.md, la rubrica Emisiuni.

Emisiunile „Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul Campaniei „Presa echilibrează genul!” implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.