Scrisoare Deschisa catre Ministerul Justitiei din Republica Moldova



Scrisoare Deschisa catre Ministerul Justitiei din Republica Moldova

Catre: Ministerul Justitiei al Republicii Moldova
Directia Partide si Organizatii Neguvernamentale a Ministerului Justitiei

Copie: Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova
Prim-Ministrul Republicii Moldova
Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova
Primaria Municipiului Chisinau
Misiunile Diplomatice acreditate in Republica Moldova
Organizatiile Internationale din Republica Moldova
Partidele Politice din Republica Moldova
Mass-media

Prin prezenta, ne exprimam nedumerirea si indignarea fata de acuzatia pe care o aduce Ministerul Justitiei in mod gratuit Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009" precum ca a fost co-organizator al mitingului din 7 aprilie 2009. Aceasta afirmatie eronata se contine in scrisoarea trimisa de Ministerul Justitiei organizatiilor neguvernamentale membre ale Consiliului Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009" (vedeti anexate scrisorile de la Ministerul Justitiei).

În legatura cu aceasta, comunicam in mod oficial urmatoarele:
1. Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009" nu a fost organizator sau co-organizator al actiunilor de protest care au avut loc la 7 aprilie 2009;
2. Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009" condamna actiunile violente din partea protestatarilor, dar si din partea politiei;
3. Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009" incurajeaza exercitarea dreptului la libertatea intrunirilor si manifestatiilor publice in mod pasnic.

Consideram ca Ministerul Justitiei a fost dezinformat sau informat gresit despre organizatorii actiunilor din 7 aprilie 2009. Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009" nu a informat Primaria mun. Chisinau nici inainte de 7 aprilie, nici la 7 aprilie sau dupa acesta data despre intentia de a organiza intruniri publice sau actiuni de protest.

Va informam ca pe parcursul activitatii sale, Coalitia 2009 a actionat exclusiv in baza legislatiei in vigoare si a standardelor internationale in domeniu, in baza Cartei pentru Alegeri Libere si Corecte si a Regulamentului de functionare a Coalitiei si a cooperat in mod deschis si transparent cu toate autoritatile statului, inclusiv cu cele responsabile de organizarea alegerilor.

În opinia noastra, printr-o asemenea interpelare din partea Ministerului Justitiei, autoritatile statului pun la indoiala aportul real, obiectiv si impartial al Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009" la desfasurarea campaniei electorale din Republica Moldova. Totodata, ne exprimam profunda ingrijorare fata de consecintele grave pe care ar putea sa le aiba in viitor astfel de demersuri asupra dreptului la libera exprimare si la intrunire pasnica in tara noastra.

Consiliul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009":
1. Asociatia Obsteasca Centrul CONTACT
2. Asociatia Obsteasca Centrul Independent de Jurnalism (CIJ)
3. Asociatia Obsteasca Asociatia Presei Independente (API)
4. Asociatia Obsteasca Asociatia pentru Democratie Participativa (ADEPT)
5. Asociatia Obsteasca Liga pentru Apararea Drepturilor Omului (LADOM)
6. Asociatia Obsteasca Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM)
7. Asociatia Obsteasca Asociatia pentru Promovarea Clinicilor Juridice (APJCM)

Atasamente:
1552_Institutia Obsteasca API.pdf