UE ar trebui sa fondeze o televiziune publica in R. Moldova



Fara a scoate de pe agenda disutiilor necesitatea transformarii Companiei "Teleradio-Moldova" in una autentic publica (discutam despre aceasta de mai bine de un deceniu), cred necesar de creat in Moldova o televiziune finantata de catre Comisia Europeana si care va difuza pe intreg teritoriul tarii. Aceasta idee am expus-o in vara lui 2008 in timpul unei intalniri informale cu reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau. 

Ratiunea aparitiei acestui post de televiziune, platit din bani europeni. 

Toate rapoartele de monitorizare a Companiei TRM arata ca aceasta reflecta evenimentele politice in mod partinitor si nu respecta cerintele unei institutii publice a audiovizualului. Potrivit sondajelor de opinie publica, moldovenii se informeaza de le TV, ca prima sursa, in proportie de peste 70%, ceea ce demonstreaza importanta acesteia pentru formarea opiniei publice. Una din conditiile de baza pentru societatile democratice este necesitatea existentei spatiului public, care, in prezent, este slab dezvoltat in R. Moldova. Un post TV public (nu grimasa acestuia) cu acoperire nationala si cu un rating inalt ar contribui esential la dezvoltarea acestui spatiu public inerent democratiilor. 

Optiunea de integrare europeana a R. Moldova este sustinuta, potrivit sondajelor, de circa 2/3 din populatia tarii, ei opunandu-se doar circa 10% din cetateni. Integrarea europeana este declarata ca "vector ireversibil si obiectiv strategic" si de catre actuala conducere a tarii, iar la nivelul principalelor partide politice exista un consens in acest sens. Deci, interesul moldovenilor se intreapta spre UE, care, pe langa faptul ca il privim ca pe un "Eldorado", este, mai intai de toate, un spatiu de valori. Una dintre valorile comunitare si a lumii libere este presa echidistanta maximum posibil (zisa si independenta sau libera). UE poate in felul acesta sa contribuie la realizarea practica a unei valori, prin finantarea unui post TV cu acoperire nationala, care sa fie exemplu de audiovizual public. 

Pentru ca suntem orientati majoritar spre UE, anume Bruxelles-ul poate convinge autoritatile moldovenesti sa acorde o licenta de emisie nationala pentru acest post de televiziune, care va emite inclusiv pentru regiunea transnistreana a R. Moldova. În toamna lui 2007, presedintele Vladimir Voronin, in masurile de incredere privind reglementarea transnistreana, a propus si crearea unui post TV si a unui post de radio, finantate din exterior, care sa emita pe ambele maluri ale Nistrului. Se poate de utilizat acest argument pentru obtinerea licentei de emisie. 

Doar cu bani din partea Comisiei Europene poate fi creat un post TV care sa demonstreze echidistanta, pluralism si profesionalism in ceea ce face, fara a fi acuzat ca in spatele acestuia stau forte politice sau grupuri de interese economico-mafiote. 

Doar un post TV public bine inzestrat tehnic si cu o echipa de profesionisti poate face audienta si chiar concurenta televiziunilor straine, care sunt retransmise pe teritoriul R. Moldova. 

Costurile si cum poate fi realizat acest proiect?

Dotarea tehnica (inclusiv cu cel putin un car mobil pentru transmisiuni in direct) si logistica a unui post TV de calitate, plus instruierea personalului, pentru lansarea acestuia, ar costa circa 3 milioane de Euro. Bugetul anual de activitate al acestuia ar fi la fel in jur de 3 milioane de euro, dintre care in primul an de activitate jumatate de milion poate sa-l obtina din publicitate proprie, iar in anii urmatori bugetul din publicitate sa creasca, iar finantarea din partea UE sa se reduca. Acest proiect, cu finantare asigurata de catre Comisia Europeana, poate fi lansat pentru o perioada de 5 ani, cu eventualitatea prelungirii lui. Prin urmare, bugetul total (cel asigurat de UE) pentru acesti 5 ani ar fi estimativ de circa 13 milioane de euro. În comparatie cu cele 3 milioane de Euro acordate de Comisia Europeana pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie in R. Moldova (care s-au consumat nu stiu cum si nu stiu cu ce efect), fiti de acord, pentru o astfel de cauza nobila, 13 milioane nu e atat de mult. În schimb, se va obtine in sfarsit cel putin o televiziune publica cu acoperire nationala, care "va da lectii" si TRM (eventual, va fi impusa sa se perfectioneze pentru a face fata concurentei). 

Licenta de emisie poate fi obtinuta de catre un ONG creat special in acest sens (sunt categoric impotriva implicarii in acest proiect, in vederea gestionarii lui, a actualelor ONG-uri media) sau (trebuie de precizat specificul juridic) de catre Delegatia Comisiei Europene la Chisinau. Cea din urma trebuie sa anunte un concurs public de selectare a echipei de jurnalisti si tehnicieni care sa lucreze la noul post TV, iar cei selectati sa participe la cateva seminare de instruire.

Postul TV respectiv trebuie sa posede un cod deontologic, obligatoriu pentru intreaga echipa redactionala, document ce va fi semnat de fiecare angajat odata cu semnarea contractului de munca. Încalcarea acestuia urmeaza sa atraga dupa sine rezilierea contractului de munca (ultimul continand si o clauza privind obligativitatae respectarii Codului deontologic).

Pentru a reduce din costurile acestui post TV, la prima etapa (primii 2-3 ani) se poate de apelat la un "canal suport" pentru orele 10.00-17-00. Acest post suport trebuie sa fie Euronews (varianta de limba rusa, deoarece majoritatea populatiei cunoaste rusa), platit si el din bugetul UE. 

Rezultatele obtinute.

Lansarea acestui post TV public cu acoperire nationala va reprezenta, mai intai de toate, o sursa alternativa de informatii pentru teritoriile in care emit pe frecvente de stat doar cele trei posturi (Moldova 1, PRIME, 2PLUS). Concurenta va contribui la dezvoltarea pietii audiovizualului. Canalul TV platit de UE va servi drept exemplu pentru postul public de televiziune Moldova 1 si, prin forta exemplului, poate contribui la perfectionarea acestuia. Sursa alternativa de informatie, precum si prezentarea tabloului complex al evenimentelor, proceselor etc. din societatea moldoveneasca (emisiuni de dezbateri cu participanti diferiti, prezentarea in stiri, fara comentarii, a opiniilor tuturor partilor, verificarea informatiei din cel putin 2-3 surse) va duce la dezvoltarea spatiului public de care avem atat de mult nevoie. 

Riscuri.

Deocamdata nu stiu daca exista un mecanism juridic prin care UE ar infiinta si finanta acest post TV. Un alt risc ar fi refuzul de a acorda licenta de emisie pe frecventa a 4-a de stat ori mai multe frecvente de emisie pentru a acoperi intreg teritoriul tarii. Lipsa de echidistanta a echipei de jurnalisti, care, intr-un mod ascuns, vor incerca sa influenteze opinia publica intr-un anumit fel. 

PS Cine sustine aceasta idee, poate sa o dezvolte pe blogul sau. Acum am aflat ca o incercare de acest fel a fost in Belarus, deci UE daca doreste poate sa realizeze.

 

http://oleg-cristal.blogspot.com