Publicatiile periodice vor putea beneficia legal de ajutoare de stat



Grupul de lucru public-privat pentru fortificarea presei a prezentat proiectul de Lege cu privire la ajutoarele de stat pentru publicatiile periodice publice si private. Documentul reglementeaza raporturile ce tin de alocarea, distribuirea si evaluarea utilizarii ajutoarelor de stat pentru publicatii, transmite Info-Prim Neo.

Petru Macovei, directorul executiv al Asociatiei Presei Independente (API) , a declarat in cadrul mesei rotunde a Grupului de lucru, miercuri, 15 aprilie, ca proiectul de lege propus va contribui la promovarea transparentei atunci cand publicatiile periodice vor prezenta informatii despre starea lor economica in scopul obtinerii unor ajutoare de stat. „Sunt absolut convins ca transparenta in acordarea oricarei forme de ajutor de stat este una din caile prin care poate fi omisa delapidarea banilor publici", a mentionat Petru Macovei.

Expertul-jurist Eugeniu Ribca, autor al proiectului de lege, a specific at ca acest document este un element nou pentru R. Moldova, dar foarte cunoscut in tarile occidentale. „Filosofia acestui proiect de lege presupune crearea Fondului pentru Sustinerea Publicatiilor Periodice (FSPP), apolitic. Necesitatea acestuia porneste de la ideea ca banii, inclusiv cei care vin de la stat, trebuie sa se acumuleze intr-un fond special, ulterior fiind distribuiti publicatiilor in baza unor anumite criterii", a mentionat Eugeniu Ribca. Activitate fondului va fi monitorizata si de catre Parlament.

Valeriu Prohnitchi, expert-economist din cadrul Grupului de lucru s-a aratat convins ca „acest proiect va servi si ca o modalitate de a combate coruptia politica, inclusiv care se manifesta prin sustinerea necompetitiva a unor publicatii periodice din R. Moldova in raport cu alte publicatii".

Proiectul de lege, la intocmirea caruia au contribuit si editorii publicatiilor periodice, urmeaza sa fie prezentat Parlamentului.

Grupul de lucru public-privat pentru fortificarea presei a fost constituit in cadrul proiectului „Îmbunatatirea cadrului legal si statutului economic al sectorului mass-media", care este parte componenta a programului Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile in Republica Moldova. Programul este implementat de catre Academia pentru Dezvoltare Educationala cu asistenta tehnica acordata de catre Consiliul International pentru Cercetari si Schimburi (IREX). Programul este finantat de catre Corporatia Provocarile Mileniului (MCC) si administrat de catre Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul Programului Preliminar de Tara (PPT) pentru Moldova.


www.info-prim.md