Fals: Curtea Constituțională a amendat Red Union Fenosa cu zece milioane de lei



Un site obscur intitulat Gazmd.ru relatează că Întreprinderea Red Union Fenosa S.A. a fost amendată de Curtea Constituțională a Republicii Moldova cu zece milioane de lei, deoarece ar fi interzis utilizarea unui dispozitiv care ar economisi consumul de energie electrică. Articolul conține doar informații false, iar scopul acestuia este ca, prin escrocherie, să promoveze un dispozitiv care nu a fost testat oficial.

În articolul „Cum un simplu locuitor al Chișinăului a pedepsit Î.C.S. Red Union Fenosa S.A.de 10 milioane de lei pentru frauda consumatorilor”, publicat de acest site, se povesteşte despre un litigiu pe care l-ar fi avut un locuitor al orașului Chișinău cu principalul furnizor de energie electrică de la noi, Î.C.S. Red Union Fenosa S.A. Nemulțumit de sumele mari din facturile pentru electricitate, acest consumator ar fi achiziționat un dispozitiv „miraculos” care economiseşte consumul de energie. Însă Red Union Fenosa l-ar fi înștiințat, printr-o scrisoare oficială, că dispozitivele care nu sunt autorizate de furnizor, sunt interzise. Astfel, consumatorul nemulțumit s-ar fi adresat Curţii Constituționale a Republicii Moldova, Serviciului „Antimonopol” (probabil, se are în vedere Consiliul Concurenţei), dar și la Procuratură, iar după un litigiu, întreprinderea ar fi fost amendată cu zece milioane de lei. Textul este ilustrat cu facturi, o scrisoare pe foaia cu antet a Red Union Fenosa, dar şi cu sfatul unui avocat, Anatol Istrati, care ar fi membru al Uniunii Avocaților din Moldova și care laudă acel dispozitiv, afirmând că prin astfel de interdicții furnizorul de energie ar comite o ilegalitate.

Reclamă cu informații false

În realitate, acest articol conţine doar informaţii false, cu ajutorul cărora autorii fac reclamă acestui dispozitiv. Primul fals este că Red Union Fenosa ar fi fost amendată de Curtea Constituțională. Conform legislaţiei, Curtea Constituțională are cu totul alte atribuţii şi nu poate stabili şi impune amenzi. Sunt false fotografia şi numele avocatului prezentate în acest articol: în Lista avocaţilor care au dreptul de a exercita profesia de avocat pentru anul 2017 (sursă: Uniunea Avocaților din Republica Moldova) este înregistrat un singur avocat cu numele Anatolie Istrate, însă nu este vorba de persoana citată în text. Fotografia este la fel una falsă: aceeași imagine este utilizată în mediul online în mai multe materiale promoționale din Ucraina și Federația Rusă, atribuindu-i-se diferite nume și profesii.

Un material cu conținut similar a fost publicat și pe un site din Ucraina, cu denumirea sugestivă Tolko-pravda.com.ua, unde acelaşi „avocat” apare deja cu numele Serghei Pokrovskii. Scopul materialului este promovarea aceluiași dispozitiv care ar reduce cheltuielile la energia electrică.

Red Union Fenosa: „Manipulare, denigrare, escrocherie”

Vasile Gribincea, șeful Departamentului Relaţii Externe şi Comunicare de la Red Union Fenosa, cunoaşte despre aceste dezinformări. El a precizat că modelul facturii publicate de acel site nu corespunde originalului, îndemnând consumatorii să fie atenți când citesc astfel de informații. „Este o manipulare a consumatorilor de energie electrică pentru a-i determina să cumpere niște dispozitive cu caracteristici tehnice dubioase. La fel, este și o denigrare a întreprinderii noastre, de aceea le recomandăm oamenilor să obțină informații în domeniu direct de la instituțiile abilitate, cum ar fi Departamentul de Standardizare și Metrologie care verifică, certifică și permite utilizarea unor dispozitive”, a declarat Vasile Gribincea pentru Asociaţia Presei Independente (API). De menţionat că furnizorul de energie electrică, dar şi consumatorii, au mai fost ținta unor dezinformări similare. Astfel, în vara anului curent, în reţelele de socializare au fost publicate informaţii cu caracter denigrator, folosindu-se ilegal interfaţa unor portaluri de ştiri, scopul final fiind promovarea şi comercializarea unor dispozitive electrice. Atunci Red Union Fenosa a publicat un comunicat de presă prin care i-a atenționat pe cetățeni despre această escrocherie și dezinformare.

Precizăm că site-ul Gazmd.ru a fost înregistrat în luna decembrie curent, însă articolul cu informaţii false este datat cu luna septembrie, adică anterior înregistrării site-ului.

Lilia Zaharia

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false şi tendențioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API). Alte materiale despre informaţii false şi manipulatorii citiţi pe site-ul www.stopfals.md