Apel al cetatenilor moldoveni din Franta



Paris, 14 Aprilie 2009 - Noi, cetatenii Republicii Moldova din Franta, ne adresam institutiilor si statelor democratice din Occident cu un apel de solidarizare in lupta pentru apararea drepturilor omului in Republica Moldova.

La 5 aprilie 2009 in Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare in urma carora s-a anuntat victoria neta a Partidului Comunist, aflat la guvernare din 2001. În dimineata de luni, 6 aprilie curent, cand rezultatele partiale se cunosteau si tendinta era vizibila, in randul populatiei a inceput sa incolteasca un sentiment si anume acel de tradare, tradare a idealurilor drepturilor omului, tradusa printr-o frauda electorala de proportii.

Suspiciunea cu privire la fraudarea alegerilor parlamentare este fondata pe mai multe argumente. Unul dintre acestea tine de decalajul dintre datele sondajelor de opinie din perioada pre si cea electorala, a rezultatelor exit poll-ului si rezultatele finale ale scrutinului, cele din urma nefiind recunoscute inclusiv de partidele de opozitie. În aceeasi ordine de idei, mentionam pozitia divergenta a observatorilor internationali vizavi de corectitudinea procesului electoral. Emma Nicholson, parlamentar european si observator OSCE la scrutinul din 5 aprilie, a declarat pentru BBC: " Am avut un sentiment foarte puternic ca au fost manipulari in alegeri, insa nu am putut demonstra acest lucru. (...) Eu si colegii mei am incercat din greu sa promovez o declaratie dura in concluziile OSCE privind alegerile din Moldova, insa aceasta a fost respinsa. De aceea imi vine greu sa confirm declaratia de presa a OSCE, care este foarte calda. "

Un alt argument in favoarea ipotezei fraudei electorale este reprezentat de numeroase marturii ale populatiei, publicate si de presa de la Chisinau.
Declaratia Comisiei Electorale Centrale cu privire la voturile obtinute de Partudu Comunist atat in tara, cat si peste hotare, este dezmintita de informatii parvenite de la anumiti membri ai comissilor electorale din cadrul misiunilor diplomatice. Precizam ca la Ambasada Republicii Moldova de la Paris au fost inregistrate, de facto, doar 39 de voturi pentru Partidul Comunist din Republica Moldova din de foturi exprimate.

Toate aceste argumente care sustin ipoteza fraudarii scrutinului din 2009, din Republica Moldova, a trezit nemultumiri in randul populatiei, care a declansat spontan un val de proteste. Manifestatiile care au inceput luni seara la Chisinau au luat marti 7 aprilie o turnura violenta, in urma provocarilor lansate de anumiti indivizi dubiosi. În timp ce presa de la Chisinau denunta caracterul dual al acestor manifestatii, adica, pe de o parte multimea violenta si pe de alta parte, cea care protesteaza pasnic, autoritatile din Moldova sustin vehement o singura pozitie si anume cea a unei lovituri de stat, organizata de oficialitati din afara republicii.

Aceste fiind spuse, Guvernul de la Chisinau a intervenit prin intimidari si presiuni asupra manifestantilor pasnici. Bilantul acestei interventii se soldeaza cu sute de tineri arestati si condusi in directie necunoscuta, multi dintre ei fiind dati disparuti de catre familii. Deasemenea, mai mult de zece jurnalisti moldoveni sunt arestati, in timp ce jurnalistii din afara tarii sunt retinuti si expulzati. Mentionam ca, Oleg Brega, cameraman de la JurnalTV, a fost sustras din multime, batut cu cruzime si lasat inconstient in mijlocul strazii.

În urma acestor evenimente, noi, cetatenii Republicii Moldova din Franta, ne simtim obligati moral de a condamna fraudarea alegerilor din 5 aprilie 2009, precum si actele represive ale guvernarii comuniste de la Chisinau. Ne alaturam protestatarilor pasnici care cer repetarea alegerilor, dar ne desolidarizam de actele de violenta ale provocatorilor, care propaga la nivel international, o imagine falsa a ultimelor evenimente din Moldova si urmaresc dezechilibrarea exercitiului democratic din Republica Moldova, indepartand-o de idealul Libertatii, a respectarii drepturilor omului si cel al democratiei.
În aceste conditii, facem apel la toate organizatiile internationale si statele promotoare ale valorilor democratice si ale drepturilor omului in a ne acorda suportul lor in lupta pentru Libertate, in care ne-am angajat.


Membrii grupului de intiativa
a manifestantilor moldoveni din Paris

Pentru contact Vasile Calmatui
vasile.calmatui@gmail.com