Peste 10 mii de persoane au cerut guvernarii sa puna capat terorii



Peste 10 mii de cetateni din toata tara au participat duminica, 12 aprilie, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, la o actiune de protest organizata de Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) si Alianta „Moldova Noastra" (AMN). Participantii la miting au adoptat o Rezolutie, prin care au cerut guvernarii comuniste incetarea terorii, respectarea drepturilor omului si au chemat cetatenii R. Moldova sa nu se lase intimidati si sa apere cu incredere valorile democratice si europene, transmite Info-Prim Neo.
Vorbitorii au condamnat actiunile represive ale guvernarii, arestarea si maltratarea tinerilor in urma evenimentelor din 7 aprilie. De asemenea, s-a mentionat faptul ca alegerile parlamentare din 5 aprilie au fost fraudate, iar rezultatele lor - falsificate. Liderii celor trei partide au fost unanimi in aprecierea evenimentelor si au blamat regimul Voronin pentru crimele comise impotriva propriului popor. Mihai Ghimpu, Vlad Filat si Serafim Urecheanu s-au angajat sa duca la bun sfarsit procesul de investigare a fraudelor electorale si sa informeze opinia publica interna si internationala. Familiile celor arestati, maltratati si disparuti au fost chemati sa se adreseze celor trei partide, pentru a li se acorda asistenta necesara.

Participantii la actiune au cerut guvernarii incetarea imediata a actiunilor de teroare impotriva copiilor si tinerilor, eliberarea tuturor persoanelor arestate si asigurarea desfasurarii anchetei in stare de libertate, pentru a proteja persoanele cercetate de tortura. De asemenea, protestatarii au solicitat sa fie publicate numele persoanelor arestate, motivele arestarii, locul detinerii acestora, sa fie asigurat accesul la retinuti al avocatilor, parintilor, mass-media, organizatiilor neguvernamentale, organismelor internationale, sa fie stopate persecutiile impotriva institutiilor mass-media si ridicat blocajul informational instituit de autoritatile comuniste. Totodata, ei au cerut sa fie asigurat partidelor de opozitie accesul la posturile de televiziune si radio publice, iar presedintele Vladimir Voronin sa-si ceara scuze public de la profesori si pedagogi carora le-a adus insulte grave.

De asemenea, protestatarii au solicitat partidelor de opozitie sa intreprinda demersurile necesare pe langa Uniunea Europeana, Consiliul Europei, SUA pentru a interveni de urgenta in scopul stoparii arestarilor ilegale, batailor, torturii si a tuturor abuzurilor comise de guvernarea comunista impotriva tinerilor, a jurnalistilor, impotriva propriilor cetateni. Manifestatii au facut apel si catre cetatenii R. Moldova sa nu se lase intimidati de teroarea comunista, sa-si apere cu hotarare drepturile, manifestand in mod pasnic si civilizat, cu incredere deplina in victoria valorilor democratice si europene.

 

Info-Prim Neo