Vizita dlui Prim-ministrul al Republicii Moldova, Pavel FILIP, la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul



Pe 17 noiembrie 2017, domnul Prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel FILIP a întreprins o vizită la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, în cadrul căreia au fost evaluate atât activitatea instituției, situația social-economică generală din țară, precum și acțiunile întreprinse de  Guvern pentru a stabiliza și impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova.

Rectorul Universității de Stat din Cahul, dl Andrei POPA, a prezentat condițiile în care activează instituția și problemele cu care se confruntă. A fost menționată importanța Universității pentru regiunea de sud a Republicii Moldova și angajamentul și deschiderea comunității academice cahulene de a promova cunoașterea, inovarea și transferul tehnologic, și de a susține organizațiile și agenții economici locali în activitățile de modernizare și dezvoltare a unor domenii noi pentru economia regiunii de sud – tehnologii alimentare și de procesare a producției alimentare, agricultură ecologică, antreprenoriat în agricultură, tehnologii informaționale și comunicații, turism.

 Dl Prim-ministru a menționat că domeniul educației rămâne a fi o prioritate pentru Guvern. Reformarea structurii Guvernului are ca scop și acest obiectiv. Multe din problemele menționate în timpul întâlnirii cu colectivul profesoral și studenții Universității din Cahul sunt deja în agenda de lucru a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Dl Pavel Filip a dat asigurări că subiectele specifice dezvoltării instituției în cauză vor fi transmise autorităților de competență și soluționate.

În luările de cuvânt, profesorii Universității din Cahul au apreciat și susținut eforturile Guvernului în promovarea politicilor de stabilizare a situației social-economice, precum și au menționat aspectul pragmatic și echidistant pe care îl abordează Guvernul în soluționarea problemelor. 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului, dl prim-ministru Pavel Filip a felicitat studenții, comunicându-le și despre inițiativa Guvernului Republici Moldova de delega organelor de autoguvernare studențească dreptul să repartizeze o cotă de 10% din bursele de studii pentru studenții implicați în activitățile extracurriculare, sociale și de voluntariat. Propunerea a fost întâmpinată cu aplauzele celor studenților prezenți în sală, iar reprezentanții Senatului studențesc al USC au susținut inițiativa și au menționat importanța implicării unui număr cât mai mare în activitățile cu impact social.

La finalul întâlnirii, studenții și prim-ministrul Pavel Filip au avut o sesiune fotografică.

Webp.net resizeimage 2