Start al procesului electoral marcat de incidente



coalitia2009_1.jpgCoalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009", prin intermediul organizatiilor membre, observa derularea alegerilor pentru desemnarea reprezentantilor in Parlamentul Republicii Moldova din 5 aprilie 2009. În acest comunicat sunt prezentate problemele inregistrate pana la ora 10:00.

În regiunea Transnistreana se inregistreaza probleme similare celor care au avut loc in Corjova, la sectia de votare nr. 15/5, la alegerile locale din 2007: blocarea accesului in sectia de votare, confiscarea urnelor de vot, intreruperea curentului electric si stoparea procesului electoral. Pana in acest moment nici un cetatean nu a putut sa isi exercite dreptul de vot. Drumurile de legatura de la Dubasari spre Corjova, Molovata Noua si Cocieri sunt inaccesibile autoturismelor sub pretextul lucrarilor de reparatie la acestea, desi cu o zi inainte erau functionale. (Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati Ion Manole, Promo-Lex, 0699070800).

O incalcare care marcheaza procesul de votare este neaplicarea stampilei „05.04.09" in fisa de insotire a buletinului de identitate.   Astfel de nereguli au fost inregistrate in sectiile de votare din localitatile Berlinti si Corjeuti (Briceni), Olanesti si Stefan Voda (Stefan Voda) si Dorotcaia (Dubasari).

Printre alte nereguli semnalate pana la aceasta ora, se numara:

  • În sectia nr.  16 din Trifesti  (Floresti), sigilarea urnei de vot a fost efectuata fara introducerea procesului-verbal, iar in sectia de votare nr. 142 din Chisinau acesta a fost introdus la jumatate de ora dupa demararea procesului electoral;
  • În preajma sectiei de votare din  Chircaiesti (Causeni) a fost  observat afisaj electoral al AMN si PCRM;
  • Sectia nr. 44 din Chisinau a fost deschisa mai devreme.

(Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati Rima Placinta, LADOM, 068091514)

În institutiile psihiatrice procesul electoral se desfasoara conform prevederilor legale, cu exceptia Spitalului Psihiatric din orasul Orhei, unde pe lista electorala transmisa de institutie catre CEC au fost introduse doar persoanele care sunt imobilizate la pat, desi sunt internati si alti pacienti cu drept de vot. (Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati Stella Cotorcea, IDOM, 069432043)

O grava incalcare a legislatiei o constituie continuarea agitatiei electorale in ziua alegerilor: PPCD, PDM, Partidul Dezvoltarii Spirituale Moldova Unita si PC prin intermediul paginilor de internet active; transmiterea in reluare, de catre postul EU TV, a unei emisiuni de opinie (Media Express) si a unui buletin de stiri din data de 3.04.2009. (Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati Petru Macovei, API, 069170941).

Coalitia 2009 este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale din Republica Moldova care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului Republicii Moldova si continua activitatile de promovare a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si 2007. La moment Coalitia 2009 intruneste peste 70 de organizatii neguvernamentale.