Peste 1500 de tineri au aflat mai multe despre votul constient intr-o societate democratica



Chisinau, 3 aprilie 2009 - Peste 1500 de tineri au participat la dezbaterile cu genericul „Rolul votului constient in fortificarea institutiilor democratice", organizate de IDIS „Viitorul" in perioada ianuarie - martie 2009. În total, au avut loc 31 de dezbateri in raioanele RM. Initiativa data este parte componenta a proiectului „Stimularea responsabilitatii civice in cadrul campaniei electorale din 2009", finantat de Delegatia Comisiei Europene in Republica Moldova, prin intermediul Instrumentului European pentru Democratie si Drepturile Omului. 

La dezbaterile civice au participat tinerii lideri din comunitatile moldovenesti. Acestia au pus in discutie subiecte precum: rostul institutiei legislative intr-o societate democratica, votul constient si informat, procedura de vot propriu-zisa. „Implicarea tinerilor in dezbateri pe teme de educatia civica antreneaza responsabilitatea si dorinta de implicare. Tinerii, fiind informati din surse veridice, sunt in masura sa explice semenilor lor importanta unui vot constient.", sustine directorul de proiect Ghenadie Mocanu.

Tinerii lideri relateaza ca au aflat mai multe despre rolul cetateanului si s-au convins atat de necesitatea exprimarii optiunilor politice prin vot, cat si de cea a evaluarii respectarii promisiunilor electorale de catre alesi:

„Observ ca unii tinerii sunt pasivi, nu se intereseaza de politica. Iata de ce cred ca sunt deosebit de utile astfel de dezbateri, care ii mai trezesc din amorteala." (Olesea Mihailuc, 22 de ani, orasul Cahul)

„A vota e o datorie civica a fiecarui cetatean. As spune chiar ca prin asta demonstrezi ca esti om si iti pasa de ce se intampla si in ce directie merg lucrurile." (Tkaci Alexandru, 28 de ani, orasul Tighina)

Fiecare dezbatere civica a debutat cu prezentarea produselor campaniei IDIS „Viitorul" „Trezeste-te si voteaza". Tinerii au primit un Ghid al alegatorului si o brosura care surprind esenta alegerilor parlamentare si explica atributiile si responsabilitatile institutiei legislative. Amintim ca au mai fost organizate trei concerte de stimulare a participarii la scrutinul din 5 aprilie 2009. În total, au fost distribuite peste 300 de Ghiduri ale alegatorului, 75.000 de brosuri, 20.000 de postere, 25.000 de abtibilduri si 40.000 de calendare. În prezent, la posturile TV si radio locale ruleaza o serie de cinci spoturi civice. Toate materialele motivationale au fost finantate de Uniunea Europeana.

Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org