Moldova: Dezvoltarea fara obstacole a societatii civile trebuie sa devina o prioritate pentru noile



Chisinau, 2 aprilie 2009. Curtea Suprema de Justitie nu a sustinut cererea Amnesty International Moldova de a declara nevalabila si ilegala decizia Ministerului Justitiei privind refuzul de a reinregistra Statutul organizatiei. Aceasta decizie a fost luata ieri in cadrul unui proces de judecata. Amnesty International Moldova este profund dezamagita de aceasta hotarire a instantei superioare de judecata si o apreciaza drept incalcare a libertatii de asociere in Moldova.

„Reinregistrarea Statului pare o procedura simpla, noi insa nu am reusit sa facem acest lucru. Ne pare foarte rau ca instantele nationale nu au recunoscut faptul ca Ministerul Justitiei a incalcat procedura de luare a deciziei in baza cererii noastre, dar si au motivat refuzul de a reinregistra Statutul prin solicitari ilegale si nemotivate. În opinia noastra, aceste incalcari erau evidente", a declarat Evghenii Golosceapov, Director Executiv Amnesty International Moldova.

„Dezvoltarea fara obstacole a societatii civile trebuie sa devina o prioritate pentru noile autoritati ale Moldovei! Totodata, prevederile Legii privind asociatiile obstesti trebuie sa fie clare si univoce, deoarece aceasta contine lacune grave! În acest sens, noul Parlament trebuie sa adopte modificarile si completarile la Lege care se afla in Parlament de la sfirsitul anului trecut. Iar noul Guvern, in special Ministerul Justitiei, trebuie sa modifice practica defectuoasa de implementare a legislatiei si sa respecte legea. Realizind toate aceste actiuni, autoritatile trebuie sa se consulte cu organizatiile neguvernamentale. Autoritatile trebuie sa contribuie la dezvoltarea societatii civile, dar nu sa creeze piedici artificiale pentru organizatiile neguvernamentale!", a adaugat Evghenii Golosceapov.

Decizia Curtii Supreme de Justitie este decizia finala de judecata pe cazul Amnesty International Moldova contra Ministerului Justitiei privind refuzul de a reinregistra Statutul organizatiei. În legatura cu acest fapt, Amnesty International Moldova analizeaza citeva posibile actiuni pentru apararea drepturilor sale, dar si a libertatii de asociere in Moldova.
Astfel, organizatia examineaza urmatoarele posibile actiuni:

1) Adresarea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului;
2) Actiuni in vederea modificarii si completarii Legii privind asociatiile obstesti si practicii autoritatilor de implementare a legislatiei in sfera activitatii asociatiilor obstesti;
3) Actiuni ulterioare in vederea reinregistrarii Statutului Amnesty International Moldova.

Informatii suplimentare

Pe 12 aprilie 2008, in cadrul Adunarii Generale a membrilor Amnesty International Moldova au fost introduse modificari in Statutul organizatiei. Pe data de 12 mai 2008 Amnesty International Moldova s-a adresat Ministerului Justitiei pentru a inregistra aceste modificari, prezentind actele necesare, specificate in Legea privind asociatiile obstesti. Ministerul Justitiei a refuzat sa reinregistreze Statutul organizatiei, invocind lipsa unor acte necesare procesului de reinregistrare, precum si aducind alte argumente pentru a-si motiva refuzul.

Amnesty International Moldova a apreciat hotarirea Ministerului Justitiei drept una eronata si s-a adresat cu o cerere Curtii de Apel Chisinau. Pe 27 noiembrie 2008, Curtea de Apel nu a sustinut cererea AIM. Totodata, instanta nu a fost de acord cu toata lista solicitarilor Ministerului Justitiei. Totusi, Amnesty International Moldova a considerat decizia Curtii de Apel nemotivata, declarind ca instanta nu a examinat toate argumentele aduse de Amnesty International Moldova si a aplicat incorect normele legislatiei. Referindu-se la faptul ca instanta de judecata nu a examinat toate argumentele organizatiei si a interpretat eronat legea, AIM a facut recurs la Curtea Suprema de Justitie. Si de data aceasta Amnesty International Moldova a primit un refuz. În legatura cu acest fapt, modificarile introduse in Statut cu aproximativ un an in urma nu pot intra in vigoare.

Pentru informatie suplimentara adresati-va in Chisinau, Moldova:

Evghenii Golosceapov, director executiv "Amnesty International Moldova": tel.: +(373-22) 83-58-08, GSM: (+373) 693-237-01.
Inna Guleac, ofiter de presa "Amnesty International Moldova": tel.: +(373-22) 83-58-08, GSM: (+373) 69-337-841.

Puteti contacta „Amnesty International Moldova" pe adresa electronica info@amnesty.md sau pe adresa postala: c/p 209, ÐœD-2012, Chisinau, Moldova; tel.: +(373-22) 83-58-08, fax: +(373-22) 29-09-27, www.Amnesty.MD