Summitul Liderilor de Tineret pentru Pace si Dezvoltare



Pledeaza pentru pace! Pacea are nostalgia frumosului si a absolutului, e dorul fierbinte de purificare a sufletului, o arta menita sa imbratiseze pamintescul si infinitul. Thomas Kempis indemna omenirea la acest ideal maret: "Pastreaza pacea in sufletul tau si apoi ofer-o si altora", un ideal pe care a incercat sa-l promoveze si "Summitul Liderilor de Tineret pentru Pace si Dezvoltare 2009", desfasurat in data de 21 martie, la Leogrand Convention Center. Organizatorii au incercat si totodata, au reusit sa capteze atentia spectatorilor care au avut parte de o ambianta de familie si au simtit cu adevarat universul libertatii si al zborului deplin.

Summitul si-a dat startul prin intermediul imnului Festivalului Global al Pacii, piesa care a reusit sa impresioneze, sa emotioneze chipurile oamenilor si in acelasi timp, sa transmita mesajul universal de pace. Presedintele Federatiei Pacii Universale in Eurasia - Katsumi Ohtsuka, prin discursul sau a reusit sa capteze atentia maxima a publicului prezentindu-ne o noua viziune pentru pace in secolul XXI: Visul despre " O omenire ca o familie" va fi asemeni sunetului de goarna al epocii in care traim!", dar de noi depinde succesul pacii - trebuie sa cutezam sa visam cel mai maret vis al tuturor. Anume acest mesaj profund a desteptat in noi simtul datoriei si responsabilitatii individuale si ne-a facut sa meditam asupra contributiei pe care o putem avea, caci noi putem scrie soarta omenirii, purtam cu noi speranta viitorului si mai presus de toate, avem puterea de a schimba lumea printr-o colaborare interetnica si interreligioasa.

Aplauze si iar aplauze, acestea au fost caracteristicile de baza ale evenimentului , ale carui teme au fost: "Globalizarea, integrarea regionala si emigrarea intelectualitatii tinere" si "Dezvoltarea nationala si rolul tinerilor in realizarea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului in Moldova". Sectiunile date au avut un impact deosebit, deoarece actualitatea si importanta subiectelor propuse ne-au trezit un profund interes, facindu-ne sa realizam faptul ca orice problema de ordin social sau economic se poate rezolva printr-o initiativa reala si sustinuta si ca implicarea activa a fiecarei persoane civile este cheia tuturor realizarilor de succes. Noi suntem responsabili de aceasta corabie numita Pamint si tot noi suntem liderii ce educa spiritul optimist in societate. Profesionalismul si arta oratorica a autorilor lucrarilor au scos in evidenta nivelul inalt de organizare a summitului si calificarea demna de apreciat a specialistilor .

Un alt moment-cheie a fost conferirea titlului de "Tinar Ambasador al Pacii" de care s-au invrednicit persoane ce au participat activ la diferite proiecte, evenimente, avind un scop comun - cel de crea o noua viziune a lumii prin intermediul pacii. Acest titlu inglobeaza respect, onoare, daruire si mii de alte caracteristici prin care ei promoveaza cele mai destoinice si nobile valori - coloana vertebrala a vietii.

"Summitul Liderilor de Tineret pentru Pace si Dezvoltare 2009" a fost o experienta de colaborare si de dialog continuu intre noi si constiinta noastra. A persistat impresia ca barierele, pur si simplu, nu mai exista, ca suntem atit de egali, atit de uniti, incit impreuna am fi capabili sa dam lumii un noua directie. Evenimentul a culminat cu o schimbare interioara , cu o impacare de sine si o dorinta de schimbare. In acelasi timp, am realizat ca pulsul nostru poate da viata unui vis, oricit de irealizabil nu ar parea. Suntem adeptii pacii..., o pace pe care nu trebuie s-o cautam, ci s-o descoperim prin dragostea pe care o oferim cu sinceritate celor din jur...

Aurelia Petrea