Controlul civic-Alegerile 2009



Autoritatile publice locale ale municipiului Chisinau, partial, au politizat procesul de constituire a componentei nominale a birourilor electorale din capitala, deoarece a fost tergiversata numirea a cate trei reprezentanti ai Primariei in fiecare sectie de votare, in termenii prevazuti de lege.

Aceste precizari au fost mentionate in cel de-al patrulea raport al Coalitiei „Controlul civic-Alegerile 2009", efectuat in perioada 13-18 martie.

Alexandru Barbov, directorul executiv al Coalitiei, a mentionat in cadrul unei conferinte de presa, ca in aceasta perioada a fost tergiversat si procesul de afisare a listelor alegatorilor pentru verificare in sectoarele electorale din Chisinau si Gagauzia.

Membrii Coalitiei s-au aratat ingrijorati de tainuirea cheltuielilor reale in campanie, fata de datele prezentate in rapoartele financiare de la Comisia Electorala Centrala (CEC), de unele formatiuni politice. „Tainuirea acestor cheltuieli permite de a se ajunge la concluzia ca unele formatiuni politice sau ca sunt finantate din umbra sau ca falsifica rapoartele financiare", a spus Barbov.

În context, Barbov a spus ca nedumeriri provoaca si lipsa in rapoartele financiare a informatiei privind cheltuielile pentru agitatia electorala. Barbov s-a referit la PLDM, care a expediat in ziua de 8 martie prin intermediul IS „Posta Moldovei", peste 75 de mii de felicitari, in suma de 80 mii lei, bani care au fost achitati in numerar si nu prin intermediul bancii.

Totodata, Coalitia „Controlul civic - Alegerile 2009" a atentionat si asupra plasarii in mass-media a publicitatii electorale fara mentiunea „Achitat din fondul electoral".

Coalitia „Controlul civic - Alegerile 2009" consta in asistarea organizarii unor alegeri parlamentare, libere, corecte si transparente.

 

BASA-press