Initiativa Civica pentru un Parlament Curat le-a propus partidelor sa excluda "candidatii patati"



Initiativa Civica pentru un Parlament Curat le-a propus partidelor politice sa excluda din liste candidatii care nu corespund „criteriilor de integritate morala".

Initiativa Civica pentru un Parlament Curat a expediat in adresa a sase partide politice, cu care anterior a semnat contracte de colaborare in cadrul campaniei „Cunoasteti candidatul!", listele candidatilor care nu corespund „criteriilor de integritate morala" ale societatii civile. Este vorba de Partidul Democrat, Partidul Social Democrat, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Alianta „Moldova Noastra" si Uniunea Centrista.

Liderii acestor partide au posibilitatea sa conteste informatia prezentata de Initiativa Civica pentru un Parlament Curat, aducand argumentele de rigoare in favoarea candidatilor lor. Daca formatiunile politice vor accepta sa retraga acesti candidati de pe liste, atunci membrii Initiativei nu vor face publica informatia respectiva.

Partidele politice care nu au semnat acorduri de colaborare cu membrii Initiativei, nu vor putea contesta rezultatele monitorizarii listelor candidatilor la functia de deputat in Parlamentul R. Moldova pana la publicarea lor.


La sfarsitul lunii martie, Initiativa Civica pentru un Parlament Curat va face publica lista candidatilor care nu corespund „criteriilor de integritate morala". Lista va fi publicata pe site-ul www.moldovacurata.md, dar si in buletinul informativ al Initiativei.


Initiativa Civica pentru un Parlament Curat a fost creata de un grup de organizatii ale societatii civile din Republica Moldova (Asociatia pentru Democratie Participativa, Asociatia Presei Independente, Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertatii de Exprimare si a Accesului la Informatie "Acces-info" si Fundatia Soros-Moldova). Membrii Initiativei isi propun, in premiera
pentru Republica Moldova, sa monitorizeze listele candidatilor la legerile parlamentare din anul 2009 inregistrate de partidele politice la Comisia Electorala Centrala, incurajand cetatenii cu drept de vot sa aleaga candidatii integri.

 

http://oleg-cristal.blogspot.com