CHDOM: Drepturile imigrantilor sunt grav incalcate in R. Moldova



Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) recomanda revederea procedurii de acordare a dreptului de sedere pe teritoriul R. Moldova si aplicarea principiului transparentei in cadrul Biroului de Migratie si Azil (BMA) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), transmite Info-Prim Neo.

CHDOM este de parere ca procedura de acordare a dreptului la sedere in urma angajarii in campul muncii nu este reglementata, fapt ce duce la evitarea tarii noastre de catre investitorii straini. Strainii sunt usor santajabili din partea functionarilor BMA.


Drept exemplu Comitetul Helsinki prezinta cazul unui cetatean strain. Biroul de Migratie si Azil a propus reducerea termenului de sedere si sa i se anuleze Adeverinta de imigrant, Permisul de sedere si Permisul de munca. Cetateanul strain a atacat decizia la Curtea de Apel si este in proces de contencios administrativ cu BMA. Anterior, cetateanului strain, pentru a urgenta luarea une i decizii favorabile a Curtii de Apel Chisinau de a obtine Adeverinta de imigrant, i s-a sugerat ca trebuie sa plateasca 500 euro, se spune intr-un comunicat difuzat de CHDOM.

Potrivit aceleiasi surse, prin monitorizare indirecta, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova a intrat in posesia unor informatii, conform carora Procuratura Generala deja urmareste un caz similar de coruptie in cadrul BMA.

Comitetul Helsinki
recomanda revederea procedurii de acordare a dreptului de sedere, descrierea detaliata a situatiilor in care persoanele straine pot fi angajate in campul muncii si a modului de activitate a intreprinderilor inregistrate de persoane straine pe teritoriul R. Moldova, precum si asigurarea obligatorie a persoanelor straine cu avocati si translatori competenti in instanta de judecata.

www.info-prim.md