Condamnam vehement actiunile recente ale politiei



Asociatia Hyde Park condamna faradelegile comise de colaboratorii MAI in ultima vreme, in mod special omorirea prin impuscare in cap a unui om, a tinarului Alexei Vlas, de catre un maior de politie aflat in misiune de serviciu. Constatam cu groaza ca cetateanul nu mai e in siguranta in acest stat, cind fortele de ordine au ajuns un pericol public, iar politistii se comporta ca mafia.

Suntem revoltati sa auzim din declaratiile oficiale ca acea persoana a fost „neutralizata" si ca „politistii au procedat conform legii". Nici o lege nu permite omorirea fiintelor umane, iar circumstantele descrise de martori pentru presa sunt in contradictie flagranta cu cele facute de politisti. Chiar politistii insisi se contrazic!
În aceste conditii, pentru ca situatia a degradat inacceptabil, si comportamentul politistilor de rind, a ofiterilor din MAI tradeaza faptul ca sunt acoperiti de sefii lor, cerem demisia urgenta sau destituirea din functie a ministrului Gheorghe Papuc, pe care il credem vinovat direct de situatia creata.

De asemenea, cerem Procuraturii Generale sa investigheze principial si transparent acest caz, iar cei responsabili sa fie atrasi urgent la raspundere penala sau administrativa, conform legislatiei.

Suntem ingrijorati si de felul cum au reactionat fortele de ordine la protestul spontan al sutelor de tineri revoltati, care au pichetat pe 17 martie sediile MAI, al Procuraturii Municipale si a Procuraturii Generale. Credem ca este contrar normelor de drept si democratice ca politistii imbracati in haine civile sa retina cu violenta participanti sau organizatori ai actiunii (in cazul din 17 martie 2009, tinarul Mihai Badascu), despre care apropiatii si rudele nu au stiut nimic timp de cinci ore. Acesta a fost amendat de catre Judecatoria Centru la o amenda de 260 de lei moldovenesti pentru organizarea unei actiuni publice neanuntate la Primaria mun. Chisinau. Tinarul spune ca i-a fost retinut buletinul de identitate pina va achita amenda. N-a vazut decizia judecatorului si nu stie daca o poate ataca cu recurs.

Cu toate astea, legea despre intruniri si alte legi internationale stipuleaza clar ca toate actiunile publice care sunt pasnice sunt si legale. Nemaivorbind despre intrunirile spontane care, conform noii legi despre intruniri (in vigoare din 22.04.2008), pot fi organizate fara a fi anuntate in scris autoritatilor locale.
Suntem indreptatiti sa credem ca acest comportament al politiei tradeaza complicitatea sau intentia vadita de a provoca manifestantii. Astfel de interventii am putut observa ca s-au orchestrat si la alte mitinguri si marsuri de protest sau electorale. Chiar membrii Hyde Park au fost, in repetate rinduri, victime ale acestor scenarii nedemne si ilegale.

Cerem imperativ fortelor de ordine sa respecte drepturile fundamentale ale omului si prevederile legale. Sa participe la intrunirile publice in uniforme de politist si sa intervina prompt cind sunt puse in pericol dreptul la protest si libera exprimare al manifestantilor, sa faca uz de forta si de armele de foc exclusiv in cazuri extreme si justificate legal.

Facem apel la societatea civila, clasa politica si structurile de stat abilitate sa ia atitudine si sa condamne aceste abuzuri.

Declaram ca vom sustine si participa cu membrii Hyde Park la orice protest pasnic si legal, pe care nu le putem organiza de unii singuri, deoarece nu ne simtim in siguranta. Amintim ca din aceste considerente, acum un an am solicitat azil politic in tari democratice, unde dreptul la viata si alte libertati fundamentale sunt respectate de catre stat.

Parascovia Topada,
presedinte