Asociatia SOMATO din Balti va crea un centru de sanatate mintala la Chisinau



Un centru de sanatate mintala va fi creat la Chisinau pana in vara anului 2011 de catre Asociatia SOMATO din Balti cu ajutorul financiar al Agentiei Elvetiene pentru Dezvoltare si Cooperare (SDC), informeaza DECA-press. 

Un proiect cu un buget de 6,5 milioane de lei a fost lansat la inceputul acestei luni de Asociatia SOMATO. Este vorba de etapa a doua a proiectului „Dezvoltarea serviciilor comunitare de sanatate mintala in Moldova", realizat de SOMATO in cooperare cu ministerul moldovean al Sanatatii. Proiectul are o durata de implementare de 2,5 ani.

Presedinta Asociatiei „SOMATO", Jana Chihai, spune ca viitorul centru de sanatate mintala din capitala va acorda asistenta metodologica si informationala privind tratamentul bolnavilor. Institutia va oferi servicii medico-sociale pentru beneficiari din Chisinau, dar si pentru cei din raioanele de centru ale republicii. 

În paralel cu deschiderea centrului la Chisinau va fi actualizat si cadrul legislativ cu vizeaza sanatatea mintala; baza metodologica si didactica din invatamantul medical universitar si post-universitar ce se refera la domeniul respectiv. 

În cadrul primei etape a proiectului finantat de SDC, care a fost derulat intre 2005 si 2007, a fost deschis un Centru comunitar de sanatate mintala la Ungheni. 

Asociatia SOMATO din Balti activeaza in domeniul sanatatii mintale din 1999.

 

DECA-press