Reprezentantii "Laica" acuza Primaria Chisinau ca permite in continuare prinderea cainilor



Reprezentantii organizatiei pentru protectia animalelor „Laica" acuza autoritatile locale ca permit in continuare prinderea cainilor pe teritoriul necropolei municipale, criticand proiectul de sterilizare a maidanezilor semnat intre Primaria Chisinau si o firma austriaca, transmite Info-Prim Neo.

Fondatoarea organizatiei pentru protectia animalelor „Laica" , Christa Schachtl, a declarat vineri, 13 martie, in cadrul unei conferinte de presa ca doar in ultima perioada de timp a reusit sa scoata de pe teritoriul necropolei 112 de caini.

Canii izolati in acest teritoriu nu sunt agresivi si nu prezinta pericol, ci mai degraba sunt animale blande care sunt mult mai usor prinse. Printre animalele depistate la necropola era si un caine a carui stapan l-a gasit ulterior in adapostul pentru animale „Laica", a spus Christa Schachtl.

Potrivit directorului organizatiei „Laica", Tatiana Manasta rli, care este si medic veterinar, proiectul de sterilizare a maidanezilor nu va avea nici un efect, pe motiv ca are o durata foarte scurta si nu respecta pe deplin procedura de sterilizare.

„Este un program de sterilizare efectul caruia va fi zero, deoarece pentru a solutiona problema cainilor vagabonzi avem nevoie ca procesul sa dureze cel putin 4-5 ani. La fel, este insuficient ca dupa sterilizare animalele sa aiba parte de ingrijiri de doar 24 ore. Acest tratament trebuie sa dureze cel putin 3-4 zile", a mentionat Tatiana Manastarli.

Christa Schachtl spune ca, pentru a solutiona problema acestor animale, a cumparat chiar si o casa si o transforma in azil pentru caini, insa are nevoie de bani suplimentari pentru a-l intretine.

Seful directiei Sanatatii Mihai Moldovanu, a declarat pentru Info-Prim Neo ca la momentul dat este interzis prinderea cainilor pana la initierea procesului de sterilizare, iar animalele depistate pe teritoriul necropolei au fost prinse anterior. „La fel, stabilizarea cainilor nu se va finisa odata cu finisarea programului austriac. Pentru viitor in cadrul ÎM „Autosalubritate" va fi creat un serviciu specializat care se va ocupa de sterilizarea maidanezilor. De asemenea, va fi identificat un lot de teren, unde urmeaza a fi construit un azil pentru cainii vagabonzi, pentru a continua sterilizarea acestora", a mai spus Mihai Moldovan.

Potrivit contractului de sterilizare a cainilor, fundatia austriaca Vier Pfoten International isi va asuma cheltuielile pentru deparazitarea, vaccinarea si sterilizarea zilnica a circa 35 de maidanezi din Chisinau. Proiectul va incepe pe 23 martie si va dura 6 - 8 saptamani. Clinica mobila va fi instalata pe teritoriul Gradinii Zoologice din Chisinau.

 

Info-Prim Neo