ONG-uri saluta Pactul National impotriva Coruptiei



Organizatii nonguvernamentale saluta Pactul National impotriva Coruptiei, propus de Miscarea „Actiunea europeana" (MAE) si semnat de alte patru formatiuni politice. Spun, totusi, ca este nevoie de mai multe discutii publice asupra proiectului, transmite Info-Prim Neo.

Aceasta platforma trebuie sa fie una mult mai puternica, a declarat joi, 12 martie, directorul Transparency International, Lilia Carasciuc, in cadrul dezbaterii cu genericul: „Parteneriatul pentru Moldova - Solutii anticoruptie pentru combaterea saraciei".


Mircea Esanu, secretarul Aliantei Anticoruptie din care fac parte circa 30 de ONG, este de parerea ca fenomenul coruptiei in Moldova trebuie privit ca o disfunctie a institutiilor guvernamentale. „Deocamdata nici Procuratura, nici Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), nici Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu au reusit sa descopere cazuri mari de coruptie . Acest lucru ne face sa credem ca exista anumite impedimente sau nu exista vointa", a spus Esanu.

„Combaterea coruptiei ar trebui sa inceapa prin restructurarea structurilor responsabile de acest lucru", a adaugat secretarul Aliantei Anticoruptie. Potrivit lui, cazurile mari de coruptie trebuie examinate de un grup de procurori separat. De asemenea, ar trebui sa se puna accent pe investigarea privatizarilor care s-au facut in ultimi 4-5 ani, „deoarece despre acestea sunt informatii proaspete".

Alexandru Gorgan, viceminstru al apararii in perioada 1992-1995, crede ca acest fsagel - coruptia - trebuie combatut, in primul rand, pentru a atrage investitii de peste hotare. Pentru acest lucru este nevoie de a trage la raspundere persoanele care au ocupat functii de conducere si nu pot demonstra din ce si-au facut avere.

Pactul National impotriva Coruptiei a fost propus spre semnare partidelor politice, cu exce ptia Partidului Comunistilor (PCRM), Partidului Popular Crestin-Democrat (PPCD), Partidului Social-Democrat (PSD) si Uniunii Centriste (UCM). „PCRM este corupt in esenta sa, pe cand celelalte formatiuni democrate mai pot fi salvate de „virusul" coruptiei. În ceea ce-i priveste pe comunisti si pe acolitii acestora, PPCD, PSD si UCM, singura solutie este izolarea si inlaturarea imediata de la putere", a explicat anterior intr-o conferinta de presa liderul MAE, Anatol Petrencu.

Pana acum, patru formatiuni politice - Partidul Democrat (PDM), Alianta „Moldova Noastra" (AMN), Partidul Republican (PRM) si Partidul Liberal-Democrat (PLDM), s-au alaturat pactului propus de MAE. Acesta contine 15 angajamente, primul fiind restructurarea institutiilor anticoruptie si formarea unei directii unice nationale impotriva coruptiei. MAE, de asemenea, doreste sa asigure, prin lege, transparenta maxima in privinta averilor demnitarilor, precum si anchetarea modului in care s-au efectuat privatizarile in ultimii 18 ani.

Potrivit MAE, in urma actelor de coruptie, R. Moldova pierde anual din buget 1,5 mlrd dolari, in urma ratarii granturilor si creditelor cu dobanzi mici, aplicarii impozitelor neoficiale si a altor ilegalitati.

 

www.info-prim.md