RBS Romania - peste 1200 de ore si 260.000 de Euro investiti in dezvoltare durabila si proiecte



RBS Romania  - peste 1200 de ore si 260.000 de Euro investiti in dezvoltare durabila si proiecte comunitare in 2008

Bucuresti, 10 martie 2009

RBS Romania a investit in 2008 peste 260.000 de Euro si peste 1200 de ore de voluntariat in folosul comunitatii. Acest sprijin s-a indreptat catre programe pentru educarea tinerilor, de sanatate, protectie sociala, mediu, dezvoltare economica, proiecte culturale si ajutor in situatii de urgenta. Strategia de responsabilitate corporatista a bancii a mai inclus si proiecte de educatie financiara, de educare si implicare a angajatilor, cat si initiative pentru reducerea impactului asupra mediului.

„RBS Romania a investit prin angajatii sai peste 1200 de ore de voluntariat in folosul comunitatii pe parcusul anului 2008 si isi propune o activitate cel putin la fel de intensa in 2009. Este foarte important pentru noi sa contribuim in mod semnificativ la dezvoltarea comunitatilor acolo unde ne desfasuram activitatea, prin programe de responsabilitate sociala. La RBS prin responsabilitatea corporatista intelegem angajamentul fata de rezolvarea problemelor comunitatii prin implicarea institutiei si a angajatilor", a declarat Peter M. Weiss, Presedinte RBS Romania.

Dezvoltare durabila si sprijinirea comunitatilor locale

RBS Romania s-a implicat in educarea tinerilor cu privire la importanta dezvoltarii durabile, in parteneriat cu AIESEC. Astfel, in cadrul programului „Educatie pentru Dezvoltare Durabila", tineri lideri din intreaga tara au cercetat problemele economice, sociale sau de mediu din comunitatea lor si au elaborat proiecte menite sa rezolve aceste probleme. Programul pilot

s-a desfasurat in opt orase din Romania, peste 500 de tineri beneficiind astfel de expertiza si sustinerea angajatilor RBS.

RBS Romania a mai colaborat in proiecte dedicate dezvoltarii durabile si cu alte organizatii, cum ar fi NESsT si United Way. Împreuna cu NESsT, voluntarii RBS au ajutat reprezentanti ai societatii civile din Romania sa dezvolte planuri de afaceri pentru lansarea unei intreprinderi sociale. În cadrul programelor derulate de United Way, angajatii RBS s-au implicat in evaluarea proiectelor sociale propuse pentru finantare.

Programul de voluntariat corporatist

Peste 110 de angajati RBS s-au implicat in una sau mai multe activitati de voluntariat pentru comunitate dezvoltate in parteneriat cu diverse organizatii non-guvernamentale. În 2008, angajatii RBS Romania au contribuit la constructia unui bloc cu 8 apartamente pentru familii cu venituri reduse din Pitesti in colaborare cu Habitat for Humanity, au plantat 288 copaci impreuna cu organizatia ViitorPlus in Calarasi, au participat la maratonul de 42 kilometri pentru strangerea de fonduri necesare renovarii Institutului Oncologic din Bucuresti, actiune initiata de asociatia Noi Orizonturi Familia.

Campanii de implicare a angajatilor

250 de angajati au participat in campanii de donatii pentru persoane sinistrate in urma inundatiilor, pentru campania cadourilor de Craciun, iar peste 300 de angajati s-au alaturat campaniei 2%, prin care o parte din impozitul pe venit este directionat catre organizatii non-guvernamentale.

Educarea angajatilor pe teme de dezvoltare durabila reprezinta o prioritate pentru banca: 400 de angajati au participat la cel putin un astfel de training in 2008. RBS a oferit angajatilor acces la informatii despre dezvoltarea durabila printr-un curs online conceput impreuna cu Universitatea Cambridge. În aceeasi directie s-au desfasurat campanii in randul angajatilor pentru constientizarea nevoii de eficientizare a consumului de resurse si de energie: World Environment Day - "Kick the CO2 Habit".

Educatie si incluziune financiara

Anul 2008 a insemnat si o continuare a traditiei de 6 ani a „Programului Valori Europene" desfasurat in colaborare cu Academia de Studii Economice, program care a avut ca scop promovarea culturii institutionale bancare si formarea de specialisti in domeniu. Studentii din ultimul an de studiu au avut posibilitatea de a participa la cursuri sustinute de reprezentanti ai managementului RBS. În plus, studentii au participat la un concurs de proiecte pe tema "Cum sa extindem si sa integram responsabilitatea corporatista in strategia si activitatile RBS?". Cel mai bun proiect pe aceasta tema a fost „Reciclarea materialelor plastice".

De asemenea, RBS Romania a gazduit in 2008 o masa rotunda pe tema microfinantarii in prezenta Excelentei Sale, Printesa Maxima a Olandei, sub egida Grupului Consultativ al Natiunilor Unite. Obiectivele intalnirii au fost analizarea constrangerilor care limiteaza accesul la servicii financiare si explorarea oportunitatilor de extindere a activitatilor de microfinantare in Romania.

Impactul asupra mediului

Pentru a minimiza impactul asupra mediului, RBS a implementat initiative precum reciclarea hartiei, a ambalajelor PET si a cartonului; folosirea produselor din hartie reciclata (hartie A4, plicuri). De la inceputul campaniei in 2006, in sediul central din Bucuresti au fost reciclate 52,2 tone hartie, 6,5 tone carton si 6,7 tone PET. RBS Romania a instalat un program care permite inchiderea automata a calculatoarelor bancii in afara orelor de program. În 2008 banca a decis si implementarea unui sistem de video-conferinta.

RBS a integrat consideratiile legate de protectia mediului, aspecte sociale si etice in politicile de management al riscului. De asemenea, banca a dezvoltat politici de risc pentru a analiza impactul asupra comunitatilor si asupra mediului pentru clientii din domenii cum ar fi mineritul si metalurgia, industria petrolului si a gazelor naturale, industria lemnului si a hartiei.

RBS a oferit si solutii creative prin produse si servicii bazate pe conceptul de dezvoltare durabila, cum ar fi cele din platforma „Eco-markets". În Romania banca a realizat tranzactii in cadrul schemei UE pentru comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (carbon trading).

"Toate aceste programe fac parte din strategia RBS de responsabilitatea corporatista, care a fost definita in urma consultarii clientilor, angajatilor si comunitatii in general, avand in vedere rolul nostru ca institutie financiara. Realizarea acestor initiative a fost posibila datorita strategiei CSR - o prioritate pentru banca, dar si datorita entuziasmului si energiei pozitive a angajatilor RBS Romania.", a declarat  Georgeta Bora, responsabila cu implementarea programelor de CSR in Romania.

RBS este recunoscuta la nivel global drept lider in sectorul financiar pentru responsabilitatea corporatista: Climate Disclosure Leadership Index, Dow Jones Sustainability Index, FTSE4Good Index, Innovest. Implicarea RBS Romania in activitati de responsabilitate sociala a fost recunoscuta si in Romania: United Way a desemnat RBS Romania drept Partener de Bronz, Primaria sectorului 2 a acordat institutiei bancare un premiu de excelenta, iar sucursala din Iasi a bancii s-a numarat printre finalistii categoriei „Contributie deosebita intr-o activitate pentru protectia mediului" in cadrul Chairman's Award for Community Excellence, competitie a Grupului RBS.

 

Pentru mai multe detalii, va rugam sa o contactati pe Oana Zidaru, Head of Communications, la communication.ro@rbs.com.

 

Note pentru editori:

În Romania, banca este prezenta pe piata din noiembrie 1995. În prezent, isi desfasoara activitatea in 15 orase (Arad, Bucuresti, Brasov, Bacau, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Targu-Mures si Timisoara) prin intermediul celor 27 de locatii, dar si cu ajutorul fortei de vanzari directe. Utilizandu-si reteaua internationala, banca ofera produse si servicii financiare integrate pentru clientii sai persoane fizice si juridice. Pentru mai multe detalii despre RBS Bank (Romania) S.A., vizitati www.rbsbank.ro

Academia de Studii Economice este reprezentantul de varf al invatamantului economic superior din Romania. La aproape un secol de la infiintare ASE Bucuresti numara 47.093 de studenti, dintre care 35173 in programe de licenta, 7792 la programele masterale, 2235 la doctorat, 1893 la scoli academice si la cursuri postuniversitare precum si 2042 de cadre didactice si personal tehnico-administrativ.

AIESEC este o platforma internationala pentru tineri prin care acestia pot sa-si descopere si sa-si dezvolte potentialul pentru a avea un impact pozitiv asupra societatii.  În Romania AIESEC este prezenta in cele mai importante 13 centre universitare din tara.

Grupul consultativ al Natiunilor Unite pentru incluziune financiara a fost infiintat in 2006 pentru a asigura implementarea recomandarilor cheie facute in cursul Anului International al Microcreditului. Printre obiectivele sale se numara remedierea constrangerilor care limiteaza accesul la servicii financiare, largirea oportunitatilor de extindere a sectorului de servicii financiare la nivel mondial si facilitarea accesului la servicii financiare ca parte integranta a agendei globale de dezvoltare. Ca parte a acestei initiative, Private Sector Working Group (PSWG) se concentreaza asupra rolului sectorului privat in domeniul microfinantarii. Modalitatea de a realiza acest lucru o reprezinta dezvoltarea mai multor studii de caz si mese rotunde cu partile interesate in tari precum Argentina, Egipt, Gana, Filipine si Romania.

Habitat for Humanity este o organizatie caritabila crestina ce se dedica eliminarii locuintelor sub standardele de saracie.  Habitat for Humanity construieste si renoveaza prin munca voluntara si donatii de materiale, case decente pentru a ajuta familiile proprietare.

NESst este o asociatie non-profit ce are ca scop rezolvarea problemelor critice ale  tarilor cu economii de piata emergente prin dezvoltarea si sustinerea asociatiilor non-profit care intaresc dezvoltarea financiara a organizatiilor societatii civile si maximizeaza impactul lor social. 

Noi Orizonturi Familia este o asociatie infiintata in Romania in anul 1997, avand misiunea de a imbunatati calitatea vietii pentru comunitatile defavorizate. Asociatia ofera servicii umanitare tarilor aflate in curs de dezvoltare, strange fonduri si organizeaza sesiuni de instruire pentru organizatiile din lumea a treia, implicandu-se intr-o gama larga de proiecte si initiative comunitare.

Organizatia Natiunilor Unite este o organizatie internationala care asociaza guverne din 192 de state membre cu scopul de a facilita cooperarea in probleme de drept international, securitate, economie, dezvoltare si egalitate sociala.

United Way  este o organizatie non-profit ce functioneaza pe baza de voluntariat, isi desfasoara activitatea in comunitati locale pe tot cuprinsul globului si isi propune sa gaseasca si sa elimine cauzele problemelor majore pe care le intampina membrii comunitatii respective.

ViitorPlus este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, independenta, care stimuleaza si contribuie la transpunerea in practica a conceptului de dezvoltare durabila la nivel de individ, comunitate si organizatii.