Violenta impotriva femeilor este cea mai rusinoasa incalcare a drepturilor omului din zilele noastre



Violenta impotriva femeilor este cea mai rusinoasa incalcare a drepturilor omului din zilele noastre!

AMNESTY INTERNATIONAL  MOLDOVA
COMUNICAT DE PRESÄ‚
„– 25/09 din 8 martie 2009

Chisinau, 8 martie 2009. Amnesty International Moldova desfasoara actiunea publica in cadrul campaniei "Opriti violenta impotriva femeilor". Evenimentul are loc in ziua de 8 martie - sarbatoarea internationala a femeii. În acest fel, organizatia incearca sa atraga atentia oamenilor asupra celei mai rusinoase incalcari a drepturilor omului din zilele noastre - violenta impotriva femeilor.

De data acesta actiunea publica este orientata spre o problema mai ingusta, dar foarte grava - violenta sexuala impotriva femeilor. În fiecare an, milioane de fete si femei sunt violate sau supuse violentei sexuale din partea rudelor, cunoscutilor sau necunoscutilor, colaboratorilor organelor de drept si participantilor la conflictele armate.

„Prea des violenta impotriva femeilor este ignorata si ramine nepedepsita, chiar daca femeile si fetele sufera inegal din cauza violentei din partea statului, societatii si familiei, in timp de razboi si pace. Amnesty International desfasoara campanii orientate spre solutionarea acestei probleme si spre dezvoltarea drepturilor si posibilitatilor femeilor. Noi solicitam respectarea legilor ce garanteaza femeilor ce sunt supuse violentei accesul la justitie si implementarea legilor noi. Totodata, noi cerem sa se puna capat legilor descriminatorii fata de femei. Femeile si fetele trebuie sa aiba posibilitatea de a se ocupa de viata lor, fara a le fi frica de faptul ca ar putea fi supuse violentei sexuale, sau altor forme de violenta. Violenta impotriva femeilor trebuie sa fie incetata!", a afirmat Aisha Jung, coordonator pe campanii Amnesty International pentru Moldova, Belarus si Ucraina.

Actiunea publica are scopul de a informa populatia Republicii Moldova despre problema violentei sexuale impotriva femeilor. În acest context, membrii si activistii Amnesty International Moldova distribuie trecatorilor materiale utile atit pentru femei cit si pentru barbati, ce explica termenul de violenta sexuala, contin sfaturi privind actiunile ce trebuie realizate in cazuri de violenta si datele de contact ale organizatiilor ce sunt specializate in problema violentei impotriva femeilor.
Pe de alta parte, in cadrul actiunii participantii colecteaza semnaturi pentru doua petitii, care ar putea deveni un real ajutor pentru femeile supuse violentei sexuale din Haiti si Republica Democratica Congo. Semnind in sustinerea femeilor aflate in pericol din alte tari, noi avem posibilitatea sa demonstram faptul ca solidaritatea umana nu cunoaste hotare si ca orice femeie, indiferent de locul de trai, culoare, virsta, trebuie sa se bucure de respectarea propriilor drepturi. 

  • Prima petitie este adresata autoritatilor Republicii Democratice Congo si le indeamna sa ia masuri concrete pentru apararea femeilor si a altor cetateni din regiunea de Est a RD Congo si sa puna capat faradelegilor celor ce comit acte de violenta sexuala si alte crime de razboi. Zeci de mii de femei,  fete, copii, barbati si chiar prunci, sunt sistematic supusi violurilor si torturii in regiunea din Estul Republicii Congo, unde peste 20 de grupari armate lupta pentru controlul asupra teritoriului si resurselor. În timp ce un numar mare de femei si fete sunt traumate si au nevoie de tratament, nu au fost luate masuri sau actiuni concrete spre a le ajuta sau a le micsora suferintele.
  • A doua petitie este adresata autoritatilor Haiti, cu indemnul de a lua masuri concrete pentru solutionarea problemei violentei sexuale, foarte raspindita in aceasta tara. Încetarea violentei sexuale impotriva fetelor este esentiala in sine, dar si pentru ca violenta sexuala este o bariera in calea accesului fetelor la educatie. Pentru a-si achita studiile, tinerele sunt nevoite sa lucreze in calitate de servitori, unde sunt supuse exploatarilor si violentei sexuale din partea patronilor. Studiile sunt foarte necesare fetelor din Haiti pentru a iesi din cercul vicios al saraciei si violentei.

„Trebuie sa intelegem ca violenta, si mai ales violenta sexuala, este un subiect despre care trebuie sa vorbim lumii si sa o incurajam sa lupte. Daca nu se aude, nu inseamna ca nu exista, iar cazul femeilor din Haiti si Congo este un exemplu evident al faptului ca lumea contemporana mai are multe de invatat si de actionat in ceea ce tine de respectarea drepturilor omului. Venim sa prevenim violenta impotriva femeilor in Moldova si sa indreptam ochii nostri spre cei ce se bucura mai putin ca noi in aceasta zi de sarbatoare. Actiunea este organizata de 8 martie pentru a atrage atentia oamenilor ca pentru unele femei aceasta zi se termina cu lacrimi pe fata, sau poate chiar astfel si incepe. Noi zicem ca demult a venit timpul sa nu asteptam statistici pentru a ne da seama cit de dureros este ceea ce se intimpla si cit de important este sa luam o atitudine aici si acum!", a mentionat Viorel Barbanoua, asistent mobilizare si chestiuni administrative Amnesty International Moldova.