POLITICA, MEDIU si ALEGERILE SUNT INPARTIALE



seminarAnalizand situatia din Republica Moldova, organismele internationale au constatat ca cetatenii nu participa activ la alegeri, care constituie o oportunitate pentru cetateni de exprimare a sprijinului politic. Un alt studiu realizat de Organizatia Teritoriala Stefan-Voda a Miscarii Ecologiste a demonstrat ca, din 48213 de cetateni din raion cu drept de vot, au participat la alegerile locale din 2007 doar 52,25 procente. Motivele sunt nivelul scazut al informarii populatiei in ceea ce priveste programele si platformele politice, iar acestea, la randul lor, nu contin actiuni concrete si realizabile. Trebuie mentionat ca una din componentele programelor este protectia mediului-o componenta care de multe ori este ignorata din lipsa de cunoastere a problemelor prioritare si cailor lor de solutionare. De aceea a fost lansat proiectul cu genericul „Cu cine votam pentru un mediu curat si dezvoltare durabila".

Scopul proiectului este constientizarea societatii civile si a partidelor politice privind procesul de luare a deciziilor de mediu si monitorizarea evolutiei programelor de mediu in platformele lor, iar obiectivele: informarea si constientizarea societatii civile, liderilor politici despre importanta protectiei mediului; instruirea reprezentantilor societatii civile si liderilor politici privind promovarea problemelor prioritare de mediu in platformele partidelor politice; monitorizarea evolutiei programelor de mediu ale partidelor politice; informarea corecta a electoratului asupra componentei de protectie a mediului din programele partidelor politice.

Întru realizarea obiectivelor sunt organizate un sir de actiuni. Astfel, recent, in incinta Muzeului Verde a fost organizata o intalnire cu reprezentantii partidului politic Alianta Moldova Noastra la care au fost prezenti 25 membri  ai partidului. Tin sa mentionez ca printre cei prezenti au fost si Veaceslav Untila, vicepresedintele partidului, Natalia Ciobanu, ambii candidati pe lista electorala a partidului, Anatol Zavalisca, presedintele organizatiei raionale Stefan Voda AMN, candidatii pe lista electorala din raionul Stefan Voda -Feodora Ciobanu, s. Copceac, Alexandru Pavlicenco, s. Ermoclia.

În cadrul discutiei fiecare si-a expus mesajul din platforma electorala. În mesajul electoral ei au trecut problemele ce tin de investitii, economie, dezvoltarea agriculturii si dezvoltarea regionala, imbunatatirea calitatii serviciilor in medicina, educatie. Au fost expusi pasi concreti pentru un salt in democratizare, politica de tineret si politica externa, pasi ce tin de soltionarea problemelor de mediu in localitatile noastre.

O alta intalnire a fost cu reprezentantii Partidul Comunistilor din Republica Moldova care a fost organizata in centrul raional pentru toti cetatenii. Întrunirea a avut loc in sala casei rationale de cultura, unde a participat presedintele partidului Comunistilor dl Vladimir Voronin, candidatul pe lista electorala, dnii Gheorghe Anghel, Iurie Moiseev. Au luat cuvantul mai multi reprezentanti ai partidului, dar despre problemele ecologice din teritoriu a vorbit Gheorghe Anghel, primarul orasului Stefan Voda, membrul Consiliului Consultativ de implementare a Planului de Actiune pentru Mediu al raionului Stefan Voda. Dumnealui a enumerat problemele ce vor fi solutionate de partid in urmatorii patru ani: reconstructia retelei de drumuri, ameliorarea mediului inconjurator prin majorarea suprafetelor impadurite cu 50.000 hectare, crearea Parcului National in lunca Nistrului de Jos, diminuarea degajarilor poluante in atmosfera, utilizarea deseurilor managere.

Pentru femeile din satele raionului Stefan Voda, care sunt deschise intru o participare activa in viata societatii, a fost organizat si desfasurat un seminar cu genericul „Consolidarea abilitatilor de participare civica a femeilor" in parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare Chisinau. La aceasta intrunire au participat presedintele dna Galina Precup si dna Vera Chiuchitu, Asociatia Psihologilor Tighina. La acest seminar au participat 26 femei din satele raionului care au studiat competentele si posibilitatile pentru a se implica in solutionarea problemelor din comunitatea sa, modul in care ele pot interactiona cu reprezentantii APL, partide politice, agenti economici si alti lideri locali, implicare in crearea politicilor publice in localitate si participare la dezvoltarea democratiei prin cresterea spiritului civic.

Un interes deosebit pentru societatea civila a prezentat desfasurarea   masei rotunde cu genericul „Cai comune de promovare a initiativelor si strategiilor de mediu pentru fortele politice si societatea civila", in cadrul careia uu participat reprezentanti ai 9 partide politice si reprezentanti ai societatii civile. Scopul sedintei a fost cooperarea partidelor politice si societatea civila pentru prevenirea si solutionarea problemelor de mediu atit la nivel local cit si national, care in continuare vor spori interesul cetatenilor la o participare activa in cadrul alegerilor.

Întru realizarea scopului s-au pus in discutie opiniile electoratului privitor la obiectivele de mediu mentionate in platformele electorale ale partidelor cu pasi concreti de solutionare. Liderii si candidatii de pe listele electorale au expus mesajele si politicile de mediu, luand drept exemple problemele de nivel local. Au fost propuse solutii pentru promovarea initiativelor de mediu si realizarea lor atat la nivel local, cat si national,  anume, organizarea si constructia unei gunoisti-tip la nivel regional cu colectarea separate a deseurilor solide, crearea serviciilor comunale in fiecare localitate, constructia apeductelor pentru aprovizionarea cu apa potabila si canalizare, impadurirea terenurilor degradate la 20-25%, promovarea si dezvoltarea unei agriculturi ecologice pure, crearea Parcului National in lunca Nistrului de Jos, dezvoltarea turismului rural, promovarea sloganului ,,Cu cine votam pentru un  mediu curat la nivel local", perfectionarea cadrului legislativ de mediu pentru o integrare europeana.

Pentru o informare permanenta a cetatenilor a fost propus editarea brosurii in care vor fi stipulate ideile principale ce tin de protectia mediului inconjurator din platformele electorale ale formatiunilor politice.

Iar in viitorul apropiat vom continua activitatile proiectului pentru o sensibilizare corecta a  partidelor politice si cetatenilor in ceea ce priveste importanta  mediului inconjurator si a sanatatii societatii, care prin urmare va spori interesul public la o participare activa in alegerile 2009 si post alegeri.

Tatiana Marin,

directorul proiectului,

OT Stefan Voda a Miscarii Ecologiste din Moldova

http://initiativedemocratice.wordpress.com