UE va aloca 3 mln euro pentru promovarea si monitorizarea alegerilor parlamentare din Moldova



Comisia Europeana va aloca 3 milioane de euro pentru proiecte de promovare si monitorizare a alegerilor parlamentare din 5 aprilie din Republica Moldova. În contextul anuntului facut de Comisia Europeana, Comisarul pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, a declarat ca aceste surse au menirea de a ajuta autoritatile moldovene pentru a desfasura cu succes alegeri libere si corecte. "Încurajez autoritatile moldovene sa depuna eforturile necesare pentru a consolida statul de drept si pentru a implementa toate angajamentele privind respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale", a mentionat oficialul european.

Cele 3 milioane de euro vor fi destinate pentru trei proiecte. Dintre acestea, 2 mln de euro vor fi directionate pentru desfasurarea in comun cu PNUD a proiectului "Sustinerea alegerilor in Republica Moldova". În cadrul acestuia, accentul va fi pus pe consolidarea capacitatii institutionale si functionale a Comisiei Electorale Centrale, pe majorarea participarii la vot a cetatenilor domiciliati in strainatate, precum si pe imbunatatirea transparentei in procesul electoral prin utilizarea eficienta a mass-media.

Circa 500 mii euro vor fi alocate unor organizatii neguvernamentale, ca acestea sa promoveze participarea cetatenilor la alegeri si sa mobilizeze votantii sa participe la activitatile de monitorizare a mass- media si a candidatilor electorali.

Totodata, in cadrul Programului comun al Comisiei Europene si Consiliului Europei "Sustinerea alegerilor libere si corecte", Comisia va acorda alte 500 de mii euro pentru perfectionarea legislatiei si a practicii electorale, noteaza MOLDPRES.
 
Sursa: Moldpres