Universitatile nu aplica Codul de etica, studiu Transparency International



Desi universitatile din R. Moldova au adoptat coduri de etica si au instituit comisii care sa le aplice, majoritatea profesorilor si studentilor doar presupun existenta acestora in universitatile lor. Aceasta este principala concluzie la care ajunge Transparency International-Moldova (TI-Moldova) dupa ce a efectuat un sondaj intitulat: „Etica si integritatea universitara", care a fost prezentat la Agentia Info-Prim Neo pe 25 februarie. O buna parte din profesori si studenti nu au fost informati despre adoptarea si continutul Codului de etica universitara, iar mai mult de jumatate din studenti, care au afirmat ca stiu despre existenta codului, au recunoscut ca nu cunosc sau cunosc superficial prevederile lui.

Transparency International-Moldova a efectuat sondajul in luna mai 2008, intervievand 113 profesori si 415 studenti de la 19 institutii de invatamant superior din R. Moldova, marja de eroare fiind stabilita la 3-4%. < br>
Astfel, 73,5% din studentii chestionati considera ca la examene sau lucrari de control in universitatile lor se copiaza des sau uneori, in timp ce acelasi raspuns este dat de 65,4% din profesori. O mare parte din studenti au recunoscut ca frecvent au loc cazuri de plagiere a lucrarilor, articolelor din carti si Internet.

45% din studenti cred ca studentii comit tentative de corupere a profesorilor. La fel considera 45,1% din profesori. Este alarmanta ponderea inalta a respondentilor care spun ca profesorii si studentii au un comportament neetic si, eventual, comit acte de coruptie.

TI-Moldova se arata ingrijorata ca cea mai mare parte a cazurilor de comportament neetic asa si nu a fost examinata de administratiile universitatilor. Potrivit procesului de la Bologna la care Moldova este parte, universitatile trebuie sa adopte coduri de etica si sa instituie comisii pentru a le implementa, „dar aceste comisii nu functioneaza", a spus expe rtul TI-Moldova, Constantin Lazari. „Destul de important este ca astfel Moldova, atat pe plan national, cat si pe plan international, nu-si indeplineste acele obiective care sunt prevazute in procesul de la Bologna. În aceasta situatie, universitatile nu sunt in stare sa pregateasca adecvat tanara generatie pentru asigurarea democratiei", a spus Constantin Lazari.

Potrivit Liliei Carasciuc, director executiv al TI-Moldova, un recent studiu TI arata ca volumul total de mita care a fost platita in sistemul educational din Moldova in 2008 se cifreaza la 64 mln lei. Este discutabil daca aceasta este mult sau putin, tinand cont de numarul mare de profesori in RM si de salariile lor mici. Pentru TI prezinta insa importanta consecintele coruptiei.

Printre masurile de prevenire a coruptiei in sistemul universitar, TI-Moldova remarca elaborarea unui mecanism clar de implementare a codurilor etice, includerea clauzelor codului in contractele de munca se mnate de profesori, asigurarea posibilitatii de a alege profesorul, sporirea salariilor in sistemul universitar, completarea fiselor cu pastrarea anonimatului privind integritatea profesorului, acordarea posibilitatii de a compara predarea aceluiasi obiect de un alt profesor prin rotarea periodica a profesorilor, stabilirea unor criterii clare de evaluare a cunostintelor studentilor, petrecerea examenelor la computer.

www.info-prim.md